Με σημαντικές απώλειες πήρε την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής η ελληνική πρόταση για νέο δάνειο από τον ESM

Με σημαντικές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το πράσινο φως στο κείμενο της ελληνικής πρότασης και η εξουσιοδότηση της ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Ναι» ψήφισαν 250 και 32 «όχι». «Παρών» είπαν 8.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «παρών» ψήφισαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός), Δημήτρης Στρατούλης (υπουργός), Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ όχι ψήφισε η Άννα Γαϊτάνη.

Απόντες οι Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή.

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Ελένη Σωτηρίου (Αττικής) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας) εξηγούν με δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα γιατί δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα», σημειώνουν.

Από τους ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν απώλειες παρά την αρχική απουσία από την αίθουσα -κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων- των Χαϊκάλη, Μαυραγάνη και Ξουλίδου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η Ραχήλ Μακρή είχαν ήδη από τις τοποθετήσεις τους δηλώσει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτή την πρόταση.

Καθυστέρηση λόγω… Κωνσταντοπούλου

Στις Επιτροπές το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, εκτός των κομμάτων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια καθυστέρησε χαρακτηριστικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα και η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά της 23:30.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της προέδρου της Βουλής να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της. Τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ήταν αυτή που προέδρευσε της συνεδρίασης αλλά ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου για το πως θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους ψηφίσουν όχι στην πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές

 

ViaDiplomacy Newsroom