Σκουπόξυλα αντί για όπλα χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί σε άσκηση της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης

Η περιοριστική οικονομική πολιτική της Γερμανίας στην Ευρώπη δεν επηρεάζει όπως φαίνεται μόνο τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης με μεγάλο χρέος, αλλά και τις ίδιες τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν το 2014 σε Συμμαχική άσκηση της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βαμμένα σε μαύρο χρώμα σκουπόξυλα, για να προσομοιώσουν τις κάνες πολυβόλων τα οποία δεν διέθεταν λόγω ελλείψεων που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα όπλα στο γερμανικό Στρατό.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νορβηγία και οι άνδρες του  Panzergrenadierbataillon 371 που συμμετείχαν στην διεθνή άσκηση, αναγκάστηκαν να προβούν σε αυτή την “πατέντα” λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε πολυβόλα υποστήριξης τύπου  MG3.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι στρατιώτες της μονάδες δεν διέθεταν το 31% των πολυβόλων  MG3 που προβλέπετε να έχουν, το 41% των πιστολιών τύπου P8 και το 75% των συστημάτων νυκτερινής όρασης τύπου Lucie που προβλέπετε να διαθέτουν.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι άνδρες του Μηχανοκίνητου Τάγματος Γρεναδιέρων 371 αναγκάστηκαν να βάψουν με μαύρο χρώμα σκουπόξυλα που αγόρασαν και να τα τοποθετήσουν στα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Boxer που διαθέτουν προσομοιάζοντας έτσι τις κάνες των πολυβόλων των MG3.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η γερμανική αυτή μονάδα ανήκει στην ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, η οποία σύμφωνα με τα σχέδια διαθέτει τον εξοπλισμό, την επάνδρωση και τα μέσα για την ταχύτατη ανάπτυξη της στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε περιοχές κρίσεως.

Το ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησης των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τους ίδιους τους Γερμανούς βουλευτές, αφού σύμφωνα με αναφορά του γερμανικού Κοινοβουλίου μόλις 39 από τα 89 αεροσκάφη Tornado είναι επιχειρησιακά, μόλις 42 από τα 109 πανάκριβα μαχητικά Typhoon μπορούν να πετάξουν και να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις και μόλις 280 από τα 406 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης τύπου Marder 1 είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του μικρού για το μέγεθος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προϋπολογισμού τους που έφτασε το 2013 στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.