Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επιλεγεί ο αγοραστής για την ΕΛΒΟ

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επιλεγεί αγοραστής για την υπό ειδική εκκαθάριση ΕΛΒΟ, σύμφωνα τουλάχιστον με την υπόσχεση που έδωσε στους εργαζομένους ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Η υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας σέρνεται από μήνα σε μήνα και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση αλλά τουλάχιστον βάσει των πιο πρόσφατων υποσχέσεων, φαίνεται πως τελικώς θα κλείσει με αίσιο τέλος αφού ο αναπλ. ΥΕΘΑ δηλώνει ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από Γερμανία, Νότια Αφρική και Ελλάδα!

Από την άλλη πλευρά, ο ειδικός εκκαθαριστής, ο κ. Χουρδάκης της Εrnst & Young, είχε ανεβάσει τον αριθμό των ενδιαφερομένων κοντά στους επτά.

Τα ονόματα των πιθανών αγοραστών που «παίζουν» είναι της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann (είχε προμηθεύσει τα Leopard 2- άρματα μάχης), της νοτιοαφρικανικής Paramount, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μία ακόμη γερμανική εταιρεία, την Rheinmetall AG.

Το θέμα της ΕΛΒΟ από πλευράς κυβέρνησης χειρίζεται πλέον ο κ. Βίτσας παρόλο που η εταιρεία ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Βίτσας λοιπόν είχε πει ότι μέσα στον Φεβρουάριο επρόκειτο να υποβληθούν τα business plan των ενδιαφερομένων και αυτά αφού αξιολογηθούν, θα γίνει η επιλογή του αγοραστή.

Το να βρεθεί αγοραστής για την ΕΛΒΟ, ο οποίος θα φέρει παραγωγικό έργο και θα λειτουργήσει την βιομηχανία, άρα θα διατηρήσει και θέσεις εργασίας, είναι το ένα και μόνο θετικό σενάριο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα σπάσουν σε κομμάτια και θα πουληθούν και ότι πιάσουν στην αγορά με αποτέλεσμα να πάνε χαμένες επενδύσεις ετών και τεχνογνωσία στον τομέα των οχημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις.

Στους εργαζομένους έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλισθούν οι θέσεις απασχόλησής τους, αλλά το μέλλον τους όπως και το μέλλον της ΕΛΒΟ που από τέλη του 2013 βγήκε σε ειδική εκκαθάριση, εξαρτάται απόλυτα από το εάν θα αγοραστής που θα αξιοποιήσει τα πάγια και το εκπαιδευμένο προσωπικό που έχει μείνει στην βιομηχανία, περίπου 330 άτομα.

Πηγή Voria

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.