Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο τον Οκτώβριο για την αντιμετώπιση του ISIS

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Μεσόγειο από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι και 6 Νοεμβρίου 2015 το ΝΑΤΟ με αντικείμενο την εκπαίδευση των δυνάμεων του για την αντιμετώπισης της απειλής του ISIS.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιείται από το 2002 και στην οποία θα συμμετάσχουν 36.000 άνδρες και γυναίκες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και από την Σουηδία και την Αυστρία.

Παρα το γεγονός ότι οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία και οι συνεχόμενες προκλήσεις της Ρωσίας στην Βαλτική έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συμμαχία η νέα απειλή που παρουσιάζεται στην Μεσόγειο με την δημιουργία των πρώτων θυλάκων της ISIS στη Λιβύη και στο Σινά έχει ανησυχήσει το ΝΑΤΟ το οποίο προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση είναι τεράστια και αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις δυνατότητες της Συμμαχίας.

Ουσιαστικά η άσκηση αυτή έρχεται να λειτουργήσει καθησυχαστικά για του νότιους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς τους οποίους έχει απειλήσει ανοικτά η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση η οποία φιλοδοξεί να επιβάλει την κυριαρχία της και να ιδρύσει Χαλιφάτα.

Στην άσκηση θα δοκιμαστεί και η νέα Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ η οποία θα ασκηθεί στην προστασία των ευρωπαϊκών εδαφών από επιθέσεις που εξαπολύονται από την θάλασσα και τον αέρα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ η νέα δύναμη θα μπορεί να αναπτυχτεί στο θέατρο των επιχειρήσεων μέσα σε δύο ημέρες το αργότερο και να μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές με ταχύτητα ταυτοχρόνως.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.