Μεγάλη εξαγωγική επιτυχία από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Μεγάλη εθνική εξαγωγική επιτυχία στην Ινδία επέτυχαν εμμέσως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), αφού η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems με την οποία συνεργάζονται κέρδισε στον μακροχρόνιο διεθνή διαγωνισμό της Ινδίας για την αγορά 747 τηλεχειριζόμενους σταθεροποιημένους ναυτικούς σταθμούς οπλισμού με πολυβόλο των 12,7 χλστ x 99 (Remote Controlled Weapons Station – RCWS).

Αυτή την περίοδο η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ινδική Υπηρεσία Εξοπλισμών για τον καθορισμό του κόστους του προγράμματος και την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Ινδική Υπηρεσία Εξοπλισμών, συμμετείχαν οι εταιρείες Elbit Systems και η βρετανική EM Digital, οι οποίες όμως είχαν εκ των προτέρων υπογράψει συμφωνία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για την κατασκευή των πυρομαχικών των 12,7 χλστ x 99 που θα χρησιμοποιηθούν από τους 742 τηλεχειριζόμενους σταθεροποιημένους σταθμούς οπλισμού.

Επομένως ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο εταιρείες επρόκειτο να επιλεγεί από την Ινδία, τα ΕΑΣ είχαν διασφαλίσει σημαντικό τμήμα της παραγγελίας.

Σύμφωνα με το Jane’s το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 282 εκατ. δολάρια (250,4 εκατ. ευρώ) και από τους 747 τηλεχειριζόμενους σταθεροποιημένους σταθμούς, οι 136 μαζί με το ηλεκτροπτικό σύστημα θα κατασκευαστούν στο Ισραήλ και οι υπόλοιποι σε μορφή συλλογών θα συναρμολογηθούν στο εργοστάσιο της εταιρείας OFB στην Καλκούτα.

Οι τηλεχειριζόμενοι σταθεροποιημένοι σταθμοί θα εξοπλίσουν τα πλοία του Ινδικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής.

Η σύμβαση είναι πολυετής και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στα ΕΑΣ στην ινδική αγορά, η οποία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει πολυβόλο των 12,7 χλστ x 99.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες τα ΕΑΣ θα κατασκευάσουν μεγάλο αριθμό του πυρομαχικού των 12,7 χλστ για την Ινδική παραγγελία και αργότερα θα αναλάβουν την δημιουργία γραμμής παραγωγής του συγκεκριμένου πυρομαχικού στην Ινδία από την οποία η ελληνική εταιρεία θα εισπράττει σταθερά και αδιάλειπτα ετήσια έσοδα.

Η σύμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ΕΑΣ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ένα ικανοποιητικό ποσό αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων και διαχρονικά μια σταθερή εισροή ενός αξιόλογου ποσού.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.