Μεγαλώνει ο στολίσκος του RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) – Δύο ακόμη ρωσικά πλοία θα ενωθούν μαζί του

Ανατολικά της Κρήτης βρίσκεται ο Ρωσικός Στολίσκος του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), μαζί με το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων RFS Pyotr Velikiy (099) κλάσης Kirov και τα καταδρομικά RFS Vice Admiral Kulakov (626) και RFS Severomorsk (619) κλάσης Udaloy.

Ο στολίσκος αυτός συνοδεύεται από το μεγάλο ρυμουλκό Nikolay Chiker και το πετρελαιοφόρο στόλου Sergey Osipov, ένα πλοίο συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών καθώς και ένα ακόμη βοηθητικό πλοίο.

Στα παραπάνω πλοία πρόκειται να προστεθούν από το Στόλο της Μαύρης θάλασσας, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων RFS Smetlivy (870) κλάσης Kashin, το οποίο διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου στις 29 Οκτωβρίου με προορισμό την Συρία καθώς και η φρεγάτα RFS Admiral Grigerovich (745) της ομώνυμης κλάσης. Η Ρωσική φρεγάτα διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου στις 4 Νοεμβρίου επίσης με προορισμό την Συρία.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι από τις πλέον πρόσφατες παραληφθείσες μεγάλες μονάδες επιφανείας του Στόλου της Μαύρης θάλασσας και είναι εξοπλισμένη μεταξύ άλλων και με 8 πυραύλους cruise 3M14T Calibr NK.

Επιπλέον τις προηγούμενες μέρες τα στενά του Βοσπόρου διέσχισαν με προορισμό την Συρία, η πυραυλάκατος RFS Mirazh (617) κλάσης Nanuchka-III,  το πλοίο KIL-158 κλάσης  Kashtan, το πλοίο συλλογής πληροφοριών Liman, το ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο Donuzlav, το ρυμουλκό SB-5, το φορτηγό πλοίο Kazan-60 και το αποβατικό πλοίο Georgiy Pobedonosets (016).

Ο ρωσικός στολίσκος παρακολουθείται στενά από το πλοίο πολλαπλών αποστολών HDMS Absalon (L16) του Ναυτικού της Δανίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συναντηθεί με τις δύο μεγάλες μονάδες επιφανείας του Στόλου της Μαύρης θάλασσας RFS Smetlivy (870) και RFS Admiral Grigerovich (745) για την πραγματοποίηση των ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης δυτικά της Κύπρου και νότια του Καστελλόριζου στις 9 Νοεμβρίου.

Μετά την συνένωση των δύο ναυτικών δυνάμεων ο στολίσκος του RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), θα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο και τα πολεμικά πλοία RFS Pyotr Velikiy (099), RFS Vice Admiral Kulakov (626), RFS Severomorsk (619), RFS Smetlivy (870) και RFS Admiral Grigerovich (745) συνολικά έξι μεγάλες μονάδες επιφανείας.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.