Μενέντεζ: Δεν με προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας

Απόλυτα δικαιωμένος δηλώνει ο Γερουσιαστής Ρομπερτ Μενεντεζ μετά την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στην ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον Λένα Άργυρη τονιζει οτι δεν τον προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, ότι θα απαντήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για το “σοβαρό λάθος που έκαναν” διότι όπως λέει χαρακτηριστικά “οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια”.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων λέει ότι “είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να ειναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο” λεει ο Γερουσιαστής.

Και προσθέτει οτι η Τουρκία όχι μόνο παρήγγειλε και παρέλαβε τα συστήματα αντίθετα σε κάθε προειδοποίησεις αλλά τα ενεργοποίησε και τα δοκίμασε εναντιον αμερικανικής κατασκευής F16, ενέργεια που όπως λεει αποτελεί “σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής”.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2021 και η πρόβλεψη περί κυρώσεων στην Τουρκία έπαιξε ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τώρα κυρώσεις λέει “η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό και προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη, όμως ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματά αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά έκαναν ακόμη και τον Πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει την σχέση του με τον Ερντογαν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος”.

Ο κ Μενεντεζ εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις έχουν περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία, όμως όπως λέει δεν παύουν να είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ, κάτι που προβλέπει οτι θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία.

Αναφορικά με την αντίδραση, την οργή και τις απειλές της Τουρκίας, λέει ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να έχει εκπλαγεί καθώς “είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τις αρχές για τις συνέπειες και τους είχαμε προσφέρει διεξόδους τις οποίες αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν, συνεπώς” καταλήγει ο Γερουσιαστής “δεν με προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, οποιαδήποτε απάντηση και αν επιλέξουν θα στραφεί εναντίον τους”.

ViaDiplomacy Newsroom