Μενέντεζ: Η σχέση Τραμπ-Ερντογάν λειτουργεί θετικά για τον Πρόεδρο αλλά όχι για την Ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, με επιστολή του στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, θέτει μια σειρά από θέματα για την σχέση Τραμπ-Ερντογάν, σημειώνοντας πως η σχέση αυτή είναι επικίνδυνη για την Ασφάλεια των ΗΠΑ

Αναφέρει στην επιστολή, «γράφω σχετικά για την δέσμευση του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχω επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά για την σχέση του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής της σχέσης αυτής στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στις διαδικασίες εναντίον της Χάλκμπανκ για παραβιάσεις κυρώσεων. Η πρόσφατη αναφορά των Bob Woodward και Carl Bernstein ενίσχυσε μόνο τις ανησυχίες μου.
Σε ηχογραφήσεις που έγιναν για το βιβλίο του κ. Woodward Rage, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι «ταιριάζω πολύ καλά με τον Ερντογάν, παρόλο που δεν θα έπρεπε, γιατί όλοι λένε,« Τι φρικτός τύπος ». Αλλά, ξέρετε, για μένα λειτουργεί καλά. »


Και συνεχίζει, «ενώ μπορεί να έχει λειτουργήσει προσωπικά για τον Πρόεδρο, αυτή η σχέση δεν λειτούργησε καλά για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χώρα στην οποία εξελέγη να ηγηθεί. Θα ήθελα να επισημάνω τρία παραδείγματα:
Πρώτον, υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, η Τουρκία αγόρασε ένα σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S400 από τη Ρωσία σε παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ. Αν και το σύστημα παραδόθηκε πριν από ένα χρόνο και δοκιμάστηκε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν τη συμπεριφορά. Αυτή η παθητική προσέγγιση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία, απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δεύτερον, νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και του μουσείου Kariye σε τζαμιά. Αυτά τα δύο ιστορικά και ιερά μνημεία έχουν βαθιά θρησκευτική και ιστορική σημασία για τη χριστιανική ορθόδοξη κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Είμαι πολύ απογοητευμένος που η επιρροή του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο Ερντογάν προφανώς δεν επεκτάθηκε στην αποτροπή αυτών των προσβολών στον Χριστιανισμό. Ο Πρέσβης του Προέδρου Τραμπ στην Άγκυρα επισκέφθηκε την Αγία Σοφία αμέσως μετά τη μετατροπή της, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα συγκατάθεσης στον Πρόεδρο Ερντογάν.
Τρίτον, ήμουν υπερήφανος που ηγήθηκα της Γερουσίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην έγκριση ενός ψηφίσματος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν την αλήθεια, η οποία παρακώλυσε την αξιοπιστία μας στην ανάκληση παρόμοιων εγκλημάτων που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ιστορικό ψήφισμα εγκρίθηκε με ομόφωνη συναίνεση και τελικά έθεσε τη Γερουσία των ΗΠΑ στο αρχείο ως αποδοχή των γεγονότων αυτού του τρομερού εγκλήματος. Το ψήφισμα αντιμετώπισε έντονη αντίθεση από τον Λευκό Οίκο και τον Πρόεδρο Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, με εντολή του Λευκού Οίκου, τρεις ξεχωριστοί γερουσιαστές αντιτάχθηκαν σε προηγούμενες προσπάθειες για την έγκριση της νομοθεσίας.
Σε καθένα από αυτά τα παραδείγματα, οι θέσεις ή η σιωπή του Προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τα προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, μάλλον επικεντρώθηκε στην προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει. Σύμφωνα με άρθρο του CNN στις 29 Ιουνίου 2020 του Carl Bernstein, ο Πρόεδρος Τραμπ φέρεται να είναι σε θέση να επωφεληθεί από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν, εν μέρει επειδή επικεντρώθηκε στην επιδίωξη των προσωπικών και εκλογικών του συμφερόντων κατά τη διάρκεια αυτών των προσκλήσεων και παρακάμπτει τα κανονικά πρωτόκολλα.»

Και συνεχίζει ο Γερουσιαστής «σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Bernstein έγραψε ότι:
εχθρικές πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας του Προέδρου για απομάκρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια επέτρεψαν στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσουν το ISIS και εξασθένισαν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση – συνδέονταν άμεσα με τον Ερντογάν και την δυνατότητα να πάρει τον δρόμο του με τον Τραμπ στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Η απόσυρση από τη βόρεια Συρία και η επακόλουθη τουρκική εισβολή κατέστρεψαν την εθνική μας ασφάλεια, υπονομεύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία μας με τους εταίρους και τους συμμάχους μας παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις φυλακές του ISIS και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μελών των υπηρεσιών των ΗΠΑ καθώς και των Κούρδων εταίρων μας. Ο αμερικανικός λαός αξίζει να καταλάβει πώς και γιατί αναπτύχθηκε αυτή η επικίνδυνη πολιτική.
Ο κ. Μπερνστάιν ανέφερε επίσης έναν ισχυρισμό από το βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον ότι «μετά από παρότρυνση του Ερντογάν, ο Τραμπ προσφέρθηκε να παρέμβει σε μια έρευνα από τον τότε αμερικανό εισαγγελέα για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης Γκεόφρι Μπέρμαν στην τουρκική τράπεζα [Halkbank], που κατηγορήθηκε για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Δεν είναι η πρώτη φορά που έγιναν τέτοιοι ενοχλητικοί ισχυρισμοί σχετικά με την προθυμία του Προέδρου να παρέμβει στις έρευνες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ κατόπιν εντολής του Ερντογάν. και μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο Μπέρμαν απολύθηκε απότομα.

Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να υπονομεύσει μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής του Ιράν στην ιστορία και πώς οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν μπορεί να έχουν επηρεάσει αυτές τις προσπάθειες.
Ευτυχώς, φαίνεται ότι υπάρχουν αρχεία που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ενοχλητικούς ισχυρισμούς.


Και ο γερουσιαστής κλείνει αυτή την επιστολή ζητώντας έγγραφα και αναφέρει «λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται, ζητώ να παράσχετε τα ακόλουθα το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου 2020:

 1. Πλήρης κατάλογος όλων των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου
  1. Ημερομηνίες και ώρες κλήσης. Είτε τακτοποιήθηκαν μέσω του κανονικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  πρωτόκολλα ή με άλλο τρόπο προγραμματισμένο εκ των προτέρων ·
  Θέματα που καλύπτονται σε κάθε κλήση, συμπεριλαμβανομένου του αν συζητήθηκε το Halkbank. και
  Ποιος άκουσε κάθε κλήση.
 2. Όλα τα ιστορικά μνημόνια, σημειώσεις ή άλλα προπαρασκευαστικά έγγραφα που προετοιμάστηκαν για τον Πρόεδρο Τραμπ πριν από τις εν λόγω προσκλήσεις.
 3. Όλες οι νέες σημειώσεις του Λευκού Οίκου, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών από τις εν λόγω προσκλήσεις.
 4. Όλα τα κείμενα υπολογιστών που δημιουργούνται με φωνή από τις εν λόγω κλήσεις.
 5. Όλες οι περιλήψεις και οι αναγνώσεις συνομιλιών των εν λόγω κλήσεων.
 6. Οι λεπτομερείς γραπτές σημειώσεις σας για όλες τις κλήσεις μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν που ακούσατε και για τυχόν δηλώσεις που κάνατε εκείνη τη στιγμή σε σχέση με τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (π.χ., συμφωνώντας, διαφωνώντας, σημειώνοντας τον κίνδυνο που θέτει στην αμερικανική εθνική ασφάλεια ή άλλο).
  Για τυχόν έγγραφα που ενδέχεται να απαιτούν διαβαθμισμένη απάντηση, επικοινωνήστε με το προσωπικό της Επιτροπής Δημοκρατικών για να κανονίσετε την κατάλληλη παραγωγή. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το σημαντικό θέμα και ανυπομονώ να λάβω την απάντησή σας.

ViaDiplomacy Newsroom