Μέρκελ: Πρέπει να επενδύσουμε τεράστια ποσά αν θέλουμε η βιομηχανία μας να παραμείνει ανταγωνιστική

Η Γερμανία θα πρέπει να επενδύσει «τεράστια» ποσά στη βιομηχανία της, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, καθώς η πανδημία υποχωρεί και ο κόσμος περνάει στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και σημείωσε ότι, αν και η Γερμανία βγαίνει από την κρίση σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιοι τομείς ενδεχομένως να χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια.

Μιλώντας στην «Ημέρα της Βιομηχανίας» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι στο μέλλον «θα πρέπει να επενδύσουμε τεράστια ποσά» για την στήριξη της βιομηχανίας, ενώ ξεχώρισε την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική υπολογιστική, την κατασκευή μπαταριών και μικροτσίπ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς κρατικό χρήμα. Χωρίς κρατική βοήθεια, η επέκταση της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη δεν θα είναι εφικτή», συνέχισε η κυρία Μέρκελ, η οποία ωστόσο επισήμανε και ότι μετά το σχέδιο διάσωσης και ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, «πρέπει να αναπληρώσουμε την επίδραση της πανδημίας». Τα δημοσιονομικά πρέπει να ξαναμπούν σε τάξη τα επόμενα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, ‘Αρμιν Λάσετ, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να παραμείνει μεγάλη βιομηχανική χώρα, ακόμη και με τη μετάβαση στην εποχή των μηδενικών εκπομπών καυσαερίων. «Σε 20 χρόνια θα έχουμε ατσάλι, χημικά, γυαλί, αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά θα είμαστε κλιματικά ουδέτεροι», τόνισε και υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυξήσεις φόρων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την προσπάθεια ανάκαμψης, αλλά ούτε και για περικοπές φόρων. Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει στο μέλλον να εγκαταλειφθεί η «μέθοδος κορονοϊού», με την παρέμβαση του κράτους κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην αγορά.

Έργα ψηφιοποίησης και προστασίας του κλίματος θα χρηματοδοτηθούν από τα 25.6 δισεκατομμύρια που θα λάβει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ

Έργα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και πολιτικές για την προστασία του κλίματος θα χρηματοδοτηθούν με τα 25,6 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Γερμανία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικά το πρόγραμμα που υπέβαλε το Βερολίνο, έπειτα από τα αρχικά επικριτικά σχόλια.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι υστερούσαμε ακόμη σημαντικά» στο θέμα της ψηφιοποίησης, δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του γερμανικού προγράμματος παρουσία της κυρίας φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία θα διαθέσει πάνω από το 50% των κονδυλίων στην ψηφιοποίηση, το περισσότερο από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκριτικά.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, 2,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, 5,4 δισεκατομμύρια στα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την επέκταση του δικτύου σταθμών φόρτισης και την αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, 3 δισεκατομμύρια στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, ενώ θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων έρευνες για εναλλακτικά καύσιμα υδρογόνου και για ενεργειακά οικονομικότερους μικροεπεξεργαστές. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ακόμη 90.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. «Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Οικογένειας σε προηγούμενη κυβέρνηση της ‘Αγγελα Μέρκελ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom