Μέσω Ελλάδας-Κύπρου ρωσικό αεροπορικό καύσιμο στη Συρία;

Μια περίεργη και δυνητικά ύπουλη υπόθεση που εμπλέκει την Ελλάδα και την Κύπρο στην πιο κρίσιμη συγκυρία έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με θέμα που δημοσίευσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ρωσικά πετρελαιοφόρα μετέφεραν αεροπορικό καύσιμο για τις επιχειρήσεις των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, χρησιμοποιώντας λιμένες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η παρουσίαση του θέματος είναι γενικότερα «συνωμοτική» δίνοντας εμμέσως την αίσθηση στην καλύτερη περίπτωση, ότι Αθήνα και Λευκωσία ίσως εμπλέκονται σε σοβαρή παράβαση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα το «EU Council Regulation 1323/2014», που απαγορεύει τη μεταφορά αεροπορικού καυσίμου στη Συρία μέσω χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η ρωσική πλευρά, αυτή της εταιρίας (Transpetrochart) που έχει στην ιδιοκτησία της τα πετρελαιοφόρα (τάνκερ), αλλά και των υπουργείων Άμυνας και Μεταφορών, εμφανίζεται να μην είναι και πολύ συνεργάσιμη με τους δημοσιογράφους του Reuters που διερευνούσαν το θέμα.

Τα ίδια και για την ελληνική πλευρά, αφού το δημοσίευμα φέρει το υπουργείο Εξωτερικών να «πετάει το μπαλάκι» στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο φέρεται να μην απάντησε. Οι Κύπριοι ευθέως αμφισβητούν την εγκυρότητα του ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι ουδέποτε έδωσαν άδεια ελλιμενισμού ρωσικών τάνκερ που μετέφερε αεροπορικό καύσιμο με προορισμό τη Συρία, προσθέτοντας ότι «θα καλωσόριζαν» περεταίρω πληροφόρηση που θα μπορούσε να παρασχεθεί.

Ευρωπαϊκή πηγή από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το Reuters, υποστήριξε ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων, ρωσικά τάνκερ παρέδωσαν 20.000 μετρικούς τόνους αεροπορικού καυσίμου στη Συρία, συνολικής αξίας περί τα 9 εκατομμύρια δολάρια, μέσω χωρών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το καύσιμο αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των αεροπορικών επιχειρήσεων της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία.

Οι πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ρωσικά τάνκερ, το Yaz και το Mukhalatka, τα οποία ταξίδεψαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, με το πρώτο να κάνει στάση στον λιμένα των Αγίων Θεοδώρων, ενώ και τα δύο πέρασαν από τη Λεμεσό. Κινήθηκαν εν συνεχεία με κατεύθυνση τη συνοριακή περιοχή Λιβάνου και Συρίας και στην πορεία έκλεισαν του πομπούς-αναμεταδότες…

Η Ελληνική Ακτοφυλακή ενημέρωσε ότι ερεύνησε το ρωσικό τάνκερ Yaz με την υποψία παραβίασης ων κανονισμών της ΕΕ για τη Συρία και απήγγειλε κατηγορίες κατά του καπετάνιου, τον οποίο όμως στη συνέχεια άφησε ελεύθερο, εν αναμονή της δίκης…

http://www.defence-point.gr/

ViaDiplomacy Newsroom