Μέσω του Ηγέτη των Σερβοβόσνιων βάζει φωτιά στα Βαλκάνια η Μόσχα: Εξετάζουμε σοβαρά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), μιας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δήλωσε ότι εξετάζουν σοβαρά την ανεξαρτησία.

Ενώ ο Ντόντικ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πλαίσιο των επαφών του στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, ο Ντόντικ και ο Βούτσιτς έκαναν δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Συνεχίζοντας την αυτονομιστική ρητορική του στη Σερβία μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ντόντικ είπε ότι ενημέρωσε τον Βούτσιτς για την εσωτερική πολιτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και γιατί τα προβλήματα είχαν φτάσει στο «κορύφωμα».

Ο Ντόντικ υποστήριξε ότι τα γεγονότα κλιμακώθηκαν με την κατάργηση του νόμου, ο οποίος υπερασπίζεται ότι οι ακίνητες περιουσίες ανήκουν σε οντότητες, και είπε, «(Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), τα δικαιώματα του Ντέιτον και η άποψη των σερβοβόσνιων πρέπει να γίνεται σεβαστή. Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που εξετάζουμε σοβαρά την απόφαση ανεξαρτησίας», σημείωσε

Δηλώνοντας ότι το πρόβλημα με τα ακίνητα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ο Ντόντικ είπε: «Επίσης δήλωσα ότι υποστηρίζουμε τη στάση της Σερβίας (στρατιωτική ουδετερότητα) όσον αφορά το ΝΑΤΟ».

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον και ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια και στις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

ViaDiplomacy Newsroom