Μέσω του Nord Stream 2 οι ΗΠΑ στέλνουν το Βερολίνο στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών

Το τελευταίο διάστημα γίνονται προεργασίες για την επίτευξη ενός μεγάλου συμβιβασμού με φόντο την ενέργεια. Από την μια οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της στις Βαλτικές Χώρες, και από την άλλη Γερμανία με την Ρωσία. Όπως φαίνεται ο Nord Stream 2 θα λειτουργήσει μετά την συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας με την τελευταία να συμβιβάζεται με την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών που ήταν απέναντι στα συμφέροντα της, και να επενδύει στα έργα αυτής.

Στον συμβιβασμό αυτό φαίνεται πως συμμμετέχει και η Μόσχα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την Τετάρτη το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη διέλευση φυσικού αερίου

«Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέτασαν τη δυνατότητα παράτασης πέρα από το 2024 της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz σχετικά με τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Έτσι και η Ουκρανία προς το παρόν δεν βγαίνει χαμένη από την λειτουργία του Nord Stream 2 κερδίζοντας σημαντικό χρόνο

ViaDiplomacy Newsroom