Μετά από 75 χρόνια πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο της Αυστραλίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, συμμετείχε συνεδρίαση του εθνικού Υπουργικού Συμβουλίου της Αυστραλίας.Είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του εθνικού υπουργικού συμβουλίου της Αυστραλίας, σύμφωνα με την Τζασίντα Άρντερν

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, η Άρντερν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση για να μοιραστεί την εμπειρία της Νέας Ζηλανδίας στην καταπολέμηση του κοροναϊού.

Για αρκετές εβδομάδες, οι ηγέτες συζητούν την πιθανότητα μιας διαδικασίας, με την οποία θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς περιορισμούς καραντίνας.

“Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε μια ιδέα όπως αυτή”, δήλωσε η Άρντερν. “Αν μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνει να λειτουργεί, τότε αυτό θα έδινε αυτή την αίσθηση της κανονικότητας” ανέφερε ο Μόρισον

Και οι δύο χώρες έκλεισαν σχεδόν πλήρως τα σύνορά τους σε ξένους τον Μάρτιο, ένα τεράστιο πλήγμα για τις αντίστοιχες τουριστικές βιομηχανίες τους. Αλλά και με τους δύο να φαίνεται να έχουν επιτύχει τον έλεγχο των επιδημιών τους, οι πολιτικοί μιλούν τώρα για το πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ τους.

Οι Αυστραλοί αποτελούν περίπου το 40% των διεθνών αφίξεων στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας. (Ο τουρισμός θεωρείται βιομηχανία εξαγωγών επειδή περιλαμβάνει ξένα μετρητά που χρησιμοποιούνται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας.)

 

ViaDiplomacy Newsroom