Μετά την Φινλανδία και η Σουηδία αρνήθηκε να εκδώσει Κούρδους στην Τουρκία

Οι φινλανδικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να εκδώσουν στην Τουρκία άτομα που φέρονται ότι συνδέονται με το PKK και το κίνημα Γκιουλέν. Το φινλανδικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Yle ανέφερε ότι η Φινλανδία δεν συμφώνησε να παραδώσει τους πολίτες που ζητούσε η Τουρκία.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Yle ανέφερε ότι τα αρχεία των αιτημάτων έκδοσης που υπέβαλε η Τουρκία στη Φινλανδία μεταξύ 2019 και 2022 ζητήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων STT από το Φινλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Euronews επίσης, αναφέρθηκε ότι από τον Ιούνιο η Φινλανδία έλαβε αιτήματα έκδοσης για 10 άτομα που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την κοινότητα Γκιουλέν και το PKK.

Έχει αναφερθεί ότι οι φινλανδικές αρχές έχουν ολοκληρώσει 7 περιπτώσεις μέχρι στιγμής και δύο από αυτά τα άτομα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία. Σημειώθηκε ότι οι κατηγορίες σε βάρος των παραδοθέντων δεν ήταν πολιτικές.

Αναφέρθηκε ότι ένα από τα άλλα πρόσωπα του οποίου ζητήθηκε η έκδοση ήταν ο δράστης που πέταξε βόμβα μολότοφ στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στο Ελσίνκι. Το 2008, 5 άτομα που διαμαρτύρονταν για τη μεταχείριση των Κούρδων από την Τουρκία επιτέθηκαν στην είσοδο της πρεσβείας.

Τέσσερις από τους δράστες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή και διατάχθηκαν να κάνουν κοινωφελή εργασία. Ο νεότερος , ο οποίος ήταν τότε 16 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή 11 μηνών με αναστολή.

Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δεν θα έλεγε «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

ViaDiplomacy Newsroom