Μετά το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πρωθυπουργός πάει Βερολίνο

«Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την κοινή μας παγκόσμια ατζέντα, καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα». 

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον η οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που είχε χαράξει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειωνόταν ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα κυβέρνηση και τον εκλεγέντα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να αυξήσουμε την περιφερειακή σταθερότητα, να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο και να διαφοροποιήσουμε τις περιφερειακές ενεργειακές επιλογές»

Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, αλλά και μέσο πίεσης κυρίως για την Ενεργειακή Απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ – Στο Βερολίνο τέλη Αυγούστου

Ο πρωθυπουργός, παρότι η χώρα έχει δεθεί στο γεωπολιτικό και ενεργειακό άρμα των ΗΠΑ, είναι βέβαιο πως θα κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ κάτι που ίσως επιφέρει αλλαγές στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου  ύστερα από πρόσκληση της Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη του νίκη και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Ο κ. Μητσοτάκης την ευχαρίστησε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου όταν και θα ανοίξει η Βουλή.

Via Diplomacy