Μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας προσέλαβε και τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Φιγιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού κολοσσού πετροχημικών Sibur, ανακοίνωσε η εταιρεία μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα

Η Sibur δημοσίευσε μια ενημερωμένη λίστα με το διοικητικό της συμβούλιο που δείχνει ότι ο Fillon διορίστηκε στο συμβούλιο ως ανεξάρτητος διευθυντής. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Leonid Mikhelson, έναν από  τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, και τον Gennady Timchenko, στενό συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ άλλων μετόχων.

Η κίνηση έρχεται αφού στις αρχές του έτους (2021) ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Zarubezhneft.

Ο Φιγιόν, ο οποίος διηύθυνε τη γαλλική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μεταξύ 2007 και 2012, είναι επικεφαλής της Apteras, μιας εταιρείας συμβούλων που ίδρυσε μετά από μια άδοξη προεδρική υποψηφιότητα το 2017. Η εκστρατεία του ανατράπηκε από ένα σκάνδαλο με ψεύτικες θέσεις εργασίας, για το οποίο ένα δικαστήριο τον καταδίκασε τον Ιούνιο του 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τρία με αναστολή.

Ορισμένοι πρώην ανώτεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ενταχθεί στο παρελθόν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl, η οποία χόρεψε με τον Πούτιν στο γάμο της το 2018, διορίστηκε τον Ιούνιο στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft,  της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού της Ρωσίας.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft από το 2017, κερδίζοντας 600.000 δολάρια ετησίως.

(πηγή:themoscowtimes.com)

ViaDiplomacy Newsroom