Μετα τον τουρισμό το κλείσιμο των τραπεζών πλήττει και την κρουαζιέρα

Μετά τον ελληνικό τουρισμό που δέχεται απανωτά χτυπήματα από ακυρώσεις κρατήσεων και ταξιδιωτικές οδηγίες για την κατάσταση της ρευστότητας στη χώρα είναι η σειρά της κρουαζιέρας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το κλείσιμο των τραπεζών.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση από τις αρχές για ακύρωσης των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ήδη οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αρχίσει να θέτουν ερωτήματα επάρκειας σε βασικά αγαθά όπως νερό και ρεύμα προς τα ελληνικά λιμάνια.

Επιπλέον τα πρακτορεία των εταιρειών κρουαζιέρας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές προς το εξωτερικό αλλά και την καταβολή των μισθών στην Ελλάδα αφού τα χρήματα εγκλωβίζονται στις κλειστές ελληνικές τράπεζες λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μια άσχημη χρονιά για την κρουαζιέρα ακόμη και σε σχέση με το 2014 όταν είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία 506 εκατ. ευρώ από τους τουρίστες που επέβαιναν στα πλοία και επισκέφτηκαν την χώρα μας.

Τέλος ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από ταξιδιωτικούς πράκτορες αφού συνολικά 16 αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται κρατήσεις από την Ελλάδα οι οποίες πληρώνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες λόγω επίσης της διακοπής λειτουργίας των τραπεζών.

Αντιθέτως οι αεροπορικές εταιρείες πωλούν εισιτήρια σε Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο σε μετρητά συνήθως στα γραφεία τους στα ελληνικά αεροδρόμια.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.