Μετά τον Turk Stream νέο ρεκόρ Ρωσικού φυσικού αερίου για την Τουρκία μέσω του Blue Stream

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream προς την Τουρκία έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Gazprom, επικαλούμενη την αυξανόμενη ζήτηση.

Τα 15,98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου σηματοδοτούν τον υψηλότερο ετήσιο όγκο μέσω αυτού του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από τότε που τέθηκε σε λειτουργία.

«Οι αποστολές ρεκόρ μέσω του Blue Stream μας εμπνέουν και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της άμεσης προμήθειας μέσω υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου», δήλωσε η Έλενα Μπουρμίστροβα, επικεφαλής της Gazprom Export.

Οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ενός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Μόσχας, ήταν αποσπασματικοί τα τελευταία χρόνια. Αν και οι σχέσεις έχουν πληγεί από ζητήματα όπως οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η Ρωσία και η Τουρκία εξακολουθούν να απολαμβάνουν σχετικά στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Ο αγωγός Blue Stream, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, είναι ο πρώτος αγωγός της Ρωσίας που συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της με μια μεγάλη χώρα που καταναλώνει φυσικό αέριο.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ των 61 bcm το 2021, ανέφερε η Gazprom Export.

Η Ρωσία σκοπεύει επίσης να προμηθεύσει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτός ο αγωγός παραμένει αδρανής εν όψει της απαιτούμενης ρυθμιστικής έγκρισης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

ViaDiplomacy Newsroom