«Μεταναστεύουν» στο Βέλγιο δύο μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Μεγάλες ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και των αγωγών βλέπουν οι εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο. Για τον λόγο αυτό αναζητούν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια και τις διεθνείς αγορές και απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο είναι να διώξουν από πάνω τους το ελληνικό ρίσκο.

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που δημιουργείται μια νέα εταιρεία, η Cenergy Holdings, με έδρα το Βέλγιο, προκειμένου να απορροφήσει τα Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και τα Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο με κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ. Τα εργοστάσια θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο θα μεταφερθεί μόνο η έδρα για χρηματοοικονομικούς λόγους. Στην ουσία, θα συγχωνευθεί η Cenergy με τις εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών.

Στόχος της κίνησης είναι να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος οικονομικά οργανισμός, πιο ανταγωνιστικός, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων. Έτσι το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στη διεκδίκηση νέων έργων, όσο και να αξιοποιήσει καλύτερα τις παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι δυο όμιλοι τα τελευταία χρόνια.

Η νέα εταιρεία θα εισαχθεί τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στο Euronext στο Βέλγιο.

Η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο πετρελαίου και αερίου, με εξαγωγές που αγγίζουν το 94% του τζίρου της.

Όσο για τον όμιλο Ελληνικά Καλώδια, έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες.

Το νέο σχήμα που θα τις απορροφήσει ονομάζεται Cenergy Holdings και με κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ, 2.000 εργαζόμενους, και εξαγωγές σε δεκάδες χώρες, θα αποτελέσει τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Βιοχάλκο, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της νέας εταιρείας.

Πηγή FORTUNE GREECE

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.