“Μεταπωλητής” του Ιρανικού πετρελαίου θα γίνει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις το Ιράν

«Οι κυρώσεις θα βοηθήσουν τους παραγωγούς πετρελαίου καθώς οι τιμές θα αυξηθούν και η Ρωσία θα γίνει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Σίγουρα θα αυξήσει τη σχετική δύναμή της στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία», αυτό δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Μέση Ανατολή και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ έθεσε σε ισχύ τις ενεργειακές και τραπεζικές κυρώσεις κατά του Ιράν, όμως σε οκτώ χώρες θα επιβληθούν προσωρινές κυρώσεις καθώς έχουν μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία. Οι χώρες αυτές εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου.

Όσες χώρες είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο του Ιράν, θα προσπαθήσουν να βρούνε τρόπο να συνεχίσουν να προμηθεύονται από την Τεχεράνη. Για το λόγο ήδη Ιράν – Ρωσία έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ώστε η Μόσχα να “μεταπουλά” το Ιρανικό πετρέλαιο.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom