Μηχανοκίνητη μεραρχία των ΗΠΑ στην Αν. Ευρώπη

Μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2017, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απέναντι στην ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα, όπως αποκάλυψαν στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου.

Τα νέα σχέδια θα ενισχύσουν σημαντικά την ήδη υπάρχουσα αμερικανική δύναμη, η οποία αριθμεί περίπου 2.000 άνδρες. Η μηχανοκίνητη ταξιαρχία θα αποτελείται από 4.500 άνδρες, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, όπως άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, συστοιχίες πυροβόλων και άλλο υλικό. Το νέο σχέδιο υπογραμμίζει την απόφαση του Λευκού Οίκου να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι κάθε επιθετική κίνηση εναντίον των συμμάχων θα αποτελούσε αφορμή πολέμου.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του σε κράτη της περιοχής, αλλά και σε συσκέψεις του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δεσμεύθηκε για την παροχή επιπλέον αμυντικής βοήθειας στην περιοχή. Το υλικό αυτό, που θα περιλαμβάνει υπερσύγχρονα «οχήματα μάχης» Μπράντλεϊ και βαρέα αυτοκινούμενα πυροβόλα, θα αξιοποιηθεί σε στρατιωτικά γυμνάσια σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία.

Ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2016 προβλέπει ποσόν 780 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της «Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Ενίσχυσης», που θα καλύψει τα έξοδα της επιχείρησης αυτής. A.P.

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom