Μικρής κλίμακας πρόγραμμα αναβάθμισης των πυραυλακάτων τύπου Combattante-IIIB

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες αναβάθμισης των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι μετά την παράδοση των υποβρυχίων Πιπίνος (S-121) και Ωκεανός (S-118) και την επικείμενη παράδοση του υποβρυχίου Ματρώζος (S-122) το ΓΕΝ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση της ισχύος πυρός σε μία από τις πέντε πυραυλακάτους τύπου Combattante-IIIB (κλάση Καβαλούδης).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna το Πoλεμικό Ναυτικό προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης νέων καλωδιώσεων, διάνοιξης και στεγανοποίησης διέλευσης και εγκατάστασης νέων καλωδιοδιαδρόμων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση κατευθυνόμενων βλημάτων RGM-84G Harpoon Block 1G στη θέση των έξι πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2 Mod3. Η αντικατάσταση των νορβηγικών βλημάτων Penguin αποφασίστηκε λόγω εξάντλησης του ορίου επιχειρησιακής ζωής αυτών καθώς και λόγω της μείωσης του αποθέματος.
Στη θέση των Penguin Mk2 Mod3 οι οποίοι σημειωτέων μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 27 χλμ αξιοποιώντας τον παθητικό αισθητήρα IR θα αντικατασταθούν από τον πύραυλο RGM-84G Harpoon Block 1G ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 220 χλμ αξιοποιώντας τον ενεργητικό του αισθητήρα ραντάρ.

Οι τέσσερις κατα πάσα πιθανότητα πύραυλοι RGM-84G Harpoon Block 1G μαζί με τους εκτοξευτές τύπου Mk141 θα προέλθουν από την πρώην γερμανική πυραυλάκατο Βλαχαβάς (P-74) κλάσης S148 Tiger (La Combattante IIa για το πολεμικό Ναυτικό) η οποία παραλήφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 1995 και αποσύρθηκε το 2011 μαζί με τις πυραυλακάτους Τουρνάς (P-76), Σακίπης ( P-77) της ιδίας κλάσης, οι οποίες όμως έφεραν πυραύλους ΜΜ38 Exocet.

Το επόμενο, πλοίο που θα αναβαθμιστεί εκτιμάται ότι θα λάβει τα βλήματα και τους εκτοξευτές της φρεγάτας Μπουμπουλίνα (F-463) τύπου S η οποία αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Με την αναβάθμιση της ισχύος πυρός της πρώτης πυραυλακάτου κλάση Καβαλούδης και της δεύτερης που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει αργότερα το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά μία νέα μονάδα επιφανείας κρούσης η οποία θα διαθέτει πολύ πιο αξιόπιστα βλήματα μεγαλύτερες δυνατότητες εξουδετέρωσης του εχθρού σε μεγάλη απόσταση και σημαντικά πιο αξιόπιστα βλήματα μειώνοντας το λειτουργικό κόστος υποστήριξης τους. Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως μικρής κλίμακας εντούτοις αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμισης της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.