Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια – Tο «Οpen Door» του ΝΑΤΟ για τέσσερις χώρες

Το ΝΑΤΟ έστειλε ένα ακόμα μήνυμα ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν και εφόσον επιλυθεί η διαμάχη του ονόματος με την Ελλάδα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenber παρουσίασε στις Βρυξέλλες την Ετήσια Έκθεση του 2014 και ανάφερε ότι το μόνο εμπόδιο και η βασική προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην μεγαλύτερη στρατιωτική-πολιτική οργάνωση στον κόσμο είναι το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Ανοιχτή Πόρτα» (Open Door), αναφέρεται ότι τέσσερις χώρες φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτές είναι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ. Παράλληλα επισημαίνει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δρομολογήσουν μια περίοδο με εντατικοποιημένες και επικεντρωμένες συνομιλίες με το Μαυροβούνιο για να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα ζητήματα σε σχέση με την επιθυμία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει ότι « η πρόοδος του Μαυροβουνίου θα πρέπει να αξιολογηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015, με σκοπό να αποφασίσει αν θα ζητήσει η χώρα την ένταξη στη Συμμαχία». Για τη ΠΓΔΜ αναφέρει ότι μια «πρόσκληση θα πρέπει να γίνει μετά από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα για την ονομασία της χώρας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Για τη Γεωργία, αναφέρει ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν μια σημαντική δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τη χώρα να προετοιμασθεί για τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το ΝΑΤΟ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη χώρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να φτάσουν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.