Μείωση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 14.000 στελέχη και την απόσυρση μέχρι και 9 πολεμικών πλοίων εξετάζει η Βρετανία

Την δυσμενή οικονομική θέση της Βρετανίας αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Times” σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να απολύσει 14.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποσύρει από την ενεργό δράση δύο αποβατικά πλοία και μέχρι και 7 φρεγάτες.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την μείωση των κρατικών δαπανών επεξεργάζεται σειρά προτάσεων για την μείωση της οροφής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απόσυρση στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πυρήνας του σχεδίου που εξετάζεται είναι η συγχώνευση της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο και της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας σε μια ενιαία μονάδα η οποία θα έχεις ως αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων στελεχών εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Επιπρόσθετα το σχέδιο σύμφωνα με τους “Times” ενδέχεται να περιλαμβάνει την απόσυρση μέχρι και 9 πολεμικά πλοία και πιο ειδικά δύο αποβατικών πλοίων τα HMS Albion και HMS Bulwark και μέχρι και 7 φρεγάτες Type 23. Από την συγχώνευση των δύο σχηματισμών και την απόσυρση των πολεμικών πλοίων εκτιμάται ότι θα απολυθούν 14.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα στο τραπέζι υπάρχουν τρείς προτάσεις,

α) απόλυση 14.250 στελεχών, εκ των οποίων 11.000 από το Βρετανικό Στρατό, 2.000 από το Βασιλικό Ναυτικό και Πεζοναύτες, και 1.250 στελέχη από την Βασιλική Αεροπορία, παράλληλα συγχώνευση της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο και της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, απόσυρση των HMS Albion και HMS Bulwark, καθώς και 7 φρεγατών Type 23,

β)  απόλυση 14.000 στελεχών, εκ των οποίων 11.000 από το Βρετανικό Στρατό, 1.000 από το Βασιλικό Ναυτικό και Πεζοναύτες, και 2.000 στελέχη από την Βασιλική Αεροπορία, παράλληλα συγχώνευση της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο και της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, απόσυρση των HMS Albion και HMS Bulwark, καθώς και 2 φρεγατών Type 23.

γ) απόλυση 14.000 στελεχών, εκ των οποίων 11.000 από το Βρετανικό Στρατό, 1.500 από το Βασιλικό Ναυτικό και Πεζοναύτες, και 1.500 στελέχη από την Βασιλική Αεροπορία απόσυρση είτε του HMS Albion ή του HMS Bulwark με το δεύτερο να αποσύρετε το 2023, καθώς και 2 φρεγατών Type 23.

Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βλέπουν την μαχητική ικανότητα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων να αποδυναμώνεται δραστικά, καθώς και των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι βλέπουν τις τοπικές κοινωνίες όπου οι στρατιωτικοί σχηματισμοί και τα πλοία βρίσκονται να ανησυχούν για το μέλλον τους.

Αν και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές η πιθανή υλοποίηση κάποιου από τα παραπάνω σχέδια θα έφερνε τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε οριακό σημείο αναφορικά με την μαχητική ικανότητα τους αφού ο Βρετανικός Στρατός θα μειωθεί στα 71.000 στελέχη χαμηλότερα από τον Ελληνικό Στρατό, το Βασιλικό Ναυτικό/Πεζοναύτες στα 31.000 στελέχη και την Βασιλική Αεροπορία στα 32.000 στελέχη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.