Μητροπολίτες και Μουφτήδες Θράκης η μόνη αντίσταση στην περιοχή

Για πρώτη φορά τα “φώτα” πέφτουν τόσο έντονα στην Θράκη και πιο συγκεκριμένα σε ένα σημείο της, στον Έβρο ποταμό. Αυτό έχει και σαν συνέπεια να περνούν απαρατήρητα τα όσα συμβαίνουν σε Ξάνθη – Κομοτηνή αλλά και στην γειτονική Νότια Βουλγαρία και πιο συγκεκριμένα στον μουσουλμανικό θύλακα του Κίρτζαλι.

Είναι τέτοιο το πρόβλημα στον Έβρο και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Όμως δεν είναι καθόλου φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει με τους φορείς της περιοχής. Αν εξαιρέσεις τους δημάρχους των πόλεων και των προέδρων κοινοτήτων που βρίσκονται δίπλα στον Έβρο ποταμό, θα έλεγε κανείς κυριολεκτικά και χωρίς περιστροφές, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε έναν άλλο κόσμο.

Παράδειγμα είναι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης ο οποίος εμφανίστηκε στην περιοχή μόλις έλαμψαν τα φλας. Να σημειώσουμε ότι το Viadiplomacy πριν ξεσπάσει η κρίση στον Έβρο, σε άρθρο του με τίτλο “Ένας αδύναμος Περιφερειάρχης στην πιο δύσκολη στιγμή της Θράκης” ανέφερε “o Χρήστος Μέτιος είναι αδύναμος αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε και την σημασία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Την στιγμή που ο υπουργός τον ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από την Διάσκεψη του Μονάχου αναφέρεται στην Αλεξανδρούπολη και την σημασία που έχει για τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές ΄Χώρες, ο ίδιος φαίνεται να βλέπει τα συμφέροντα της Περιφέρειας να ταυτίζονται μόνο με αυτά των Ρώσων τουριστών.”

Μοναδική προσπάθεια αντίστασης σε όλα τα σχέδια που εφαρμόζει η Άγκυρα στην περιοχή είναι οι Μητροπολίτες και οι Μουφτήδες της Θράκης. Οι πρώτοι είναι ο λόγος που σήμερα οι μουσουλμάνοι της περιοχής εξακολουθούν να αισθάνονται ασφαλείς κάτω από την ομπρέλα προστασίας και ελευθερίας που έχει δημιουργήσει η Ελληνική πολιτεία. Είναι αυτοί που 3 χρόνια πίσω απείλησαν με αγώνα δίχως τέλος, τόσο τους εκβιαστές των Μουσουλμάνων, όσο και κάποιους στην τότε κυβέρνηση που θέλησαν να παραδώσουν τους Μουσουλμάνους στα χέρια του Τουρκικού Προξενείου .

Ο Μητροπολίτης  Αλεξανδρουπόλεως Τραιανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος είναι ένας από αυτούς που πολεμούν για τα δικαιώματα μουσουλμάνων και χριστιανών το ίδιο. Είναι και αυτός όμως που δέχθηκε επιθέσεις από επαγγελματίες πατριώτες και από επαγγελματίες που πουλώντας τάχα πατριωτισμό στην Θράκη έχτισαν πολιτικές καριέρες και πέτσινα πορτοφόλια.

Είναι οι ίδιοι τάχα πατριώτες που επιτέθηκαν στους Μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου οι οποίοι έβγαλαν ανακοινώσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Αυτοί οι τάχα πατριώτες οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια για τον ρόλο των Μουφτήδων αλλά και υπό πιο καθεστώς κάνουν το λειτούργημα τους, φρόντισαν να τους απαξιώσουν μέσα από τα Social

“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της πατρίδας μας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αποδεικνύουν ότι οι Θρακιώτες δεν είμαστε μόνοι μας. Γνωρίζουμε από πού έρχεται το πρόβλημα και σήμερα είδαμε καθαρά από πού θα έρθει η λύση. Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η προσφυγική κρίση έκανε το παν για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο την χρονική περίοδο που δεν ενδιαφερόταν κανείς. Σήμερα και πάλι, η Πατρίδα μας, κάνει ό,τι μπορεί με τις δυνάμεις ασφαλείας της για να προστατεύσει όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη. Προσευχόμαστε για όλους που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, ώστε ο Θεός να τους ευλογεί και να παρέχει τη βοήθεια του.”

Τα παραπάνω ανέφερε ο Μουφτής Διδυμότειχου σε ανακοίνωση του, ενώ ο Μουφτής Ξάνθης σημείωνε στην ανακοίνωση τουη πατρίδα μας απέδειξε ότι ξέρει και να υποδέχεται και να φιλοξενεί. Σήμερα αποδεικνύει ότι ξέρει να λέει ότι «υπάρχουν και όρια». Η αστυνομία και ο στρατός μας επιτελεί το καθήκον του και προστατεύει όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. Προστατεύει τη ζωή, την τιμή και την περιουσία μας. Προσευχόμαστε στον Θεό να τους ευλογεί.

Και οι Μουφτήδες αυτές τις ανακοινώσεις τις έβγαλαν υπό τις πιέσεις και τους εκβιασμούς και χωρίς την στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας. Η κατάσταση στον Έβρο φοβίζει τους μουσουλμάνους της Θράκης, και τους φοβίζει γιατί οι τάχα πατριώτες τσουβαλιάζουν όλους τους μουσουλμάνους στο ακραίο ισλάμ Η πολιτεία , και ειδικά οι τοπικοί φορείς και οι υπηρεσίες, πρέπει να είναι δίπλα τους, να δείξουν και να αποδείξουν ότι δεν κινδυνεύουν από τις τάσεις που δημιουργούν οι ακραίοι, αλλά και να αναδείξουν τον ρόλο των Μουφτήδων

 

ViaDiplomacy Newsroom