Μητσοτάκης:Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές.

Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συσσωρεύει διαρκώς αρνητικά τετελεσμένα, όπως φαίνεται από την αναθεωρητική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Όσα προωθούνται προς αναθεώρηση στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ακόμη χειρότερα και από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί μετά βεβαιότητας ποτέ αυτή η συμφωνία είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν αυτή έρθει στη Βουλή.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Γι’ αυτό είχα προτείνει να υπερψηφιστούν τώρα όλα τα άρθρα που θα τεθούν προς αναθεώρηση. Ώστε στην επόμενη Βουλή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος, αφού εκφραστούν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές.

Το άρθρο 16 του Συντάγματος πρέπει επιτέλους να αλλάξει, ώστε να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους. Αφήνουμε πίσω μας ιδεοληψίες που οδηγούν σε τεράστιες οικονομικές απώλειες τις ελληνικές οικογένειες και εμποδίζουν τη χώρα από το να καταστεί εκπαιδευτικός πρωταγωνιστής στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η κυβερνητική πρόταση εκτός από κούφιους βερμπαλισμούς, τί περιλαμβάνει επί της ουσίας; Μια διάταξη την αλλαγή της οποίας εδώ και χρόνια, έχω προσωπικά ζητήσει: το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Όταν έκανα την πρόταση αυτή προ δωδεκαετίας, το κόμμα του κ. Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα.

Αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγείται μια κυβέρνηση τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν η ίδια ευτέλισε το θεσμό αυτό το 2015.

Είναι θλιβερό η κυβέρνηση να ζητεί τη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτών επιτροπών.

Η κυβέρνηση θέλει να «συριζοποιήσει» ακόμη και το Σύνταγμα. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Στο δρόμο προς τις εκλογές που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πλησιάζουν, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Είναι σίγουρο ότι, στην προσπάθειά της να κερδίσει λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία, θα συκοφαντήσει κι άλλο πολιτικούς αντιπάλους με προπαγάνδα, με λάσπη, με ψέματα.

*Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Via Diplomacy