Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Terma και Aselsan για το αναγνωριστικό ατρακτίδιο MRP

Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς του ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης υπέγραψε η τουρκική εταιρεία Aselsan με την εταιρεία Terma A/S. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπογράφηκε η δανέζικη εταιρεία θα παράσχει στην τουρκική εταιρεία την άδεια και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός ατρακτιδίου φωτοαναγνώρισης το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D.

Η Terma A/S κατασκευάζει το ατρακτίδιο Modular Reconnaissance Pod (MRP) το οποίο αναπτύχθηκε για να εξοπλίσει τα αεροσκάφη F-16 C/D της Αεροπορίας της Δανίας και του Βελγίου.

Το ατρακτίδιο τοποθετείται στο κοιλιακό φορέα και περιλαμβάνει ακόμη το σταθμό επεξεργασίας δεδομένων εδάφους .

Η Terma A/S έχει σχεδιάσει και μηχανολογικά αναπτύξει το ατρακτίδιο, τις μονάδες διαχείρισης και ελέγχου του ατρακτιδίου, το σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου, το τμήμα περιστροφής των κατόπτρων των αισθητήρων και την ολοκλήρωση του ατρακτιδίου στο αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της δανέζικης εταιρείας η Terma προσβλέπει στην στενή συνεργασία της με την Aselsan. Η Terma διαθέτει σημαντική εμπειρία στην σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής εταιρείας και διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης συστημάτων ραντάρ Oğuz Şener δήλωσε ότι η συνεργασία της εταιρείας του με την Terma A/S θα ωφελήσει τους πελάτες της Aselsan οι οποίοι θα αποκτήσουν τα τουρκικής κατασκευής συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.