Μόλις 800 άτομα στο προβοκατόρικη πορεία του κόμματος DEB στην Κομοτηνή

Πέρα για πέρα αποτυχημένη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησε το “τουρκικό” κόμμα DEB στην Κομοτηνή την Κυριακή 24 Ιουλίου αφού στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν γύρω στα 800 άτομα χωρίς να είναι όλοι τους μουσουλμάνοι.

Θυμίζουμε πως οι διοργανωτές αυτής της συγκέντρωσης επιστράτευσαν όλα τα μέσα αλλά όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε, ούτε καν η ευγενική χορηγία της ΕΡΤ δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους μουσουλμάνος της περιοχής να δώσουν το παρόν. 

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως η εν λόγω κινητοποίηση έγινε σε έναν νομό με 3 εκλεγμένους μουσουλμάνους Βουλευτές, ενώ εκεί έχει και την έδρα του το Τουρκικό Προξενείο, τότε μιλάμε για την απόλυτη αποτυχία που φυσικά δεν την περίμεναν οι προξενικοί κύκλοι.  

Για την ιστορία και μόνο αναφέρουμε πως η συγκέντρωση – πορεία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου με τους διαδηλωτές να κατευθύνονται προς το κτίριο της Περιφερειακής Ένωσης Ροδόπης όπου και αναγνώστηκαν τα αιτήματα του DEB τα οποία είναι τα εξής:

 • Αναγνώριση των δικαιωμάτων  που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
 • Αναγνώριση της ταυτότητας της μειονότητας και απαιτούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους συλλόγους, την λειτουργία τους με την υπάρχουσα ονομασία τους και τη μη απαγόρευση ίδρυσης νέων συλλόγων με τον όρο «τουρκική».
 • Ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων που θα παράσχουν εκπαίδευση στην τοπική (!!!) και στην ελληνική γλώσσα καθώς και την ίδρυση και λειτουργία νέων μειονοτικών σχολείων για την κάλυψη των αναγκών.
 • Απόδοση των βακουφίων στην ελεύθερη βούληση της μειονότητας, δηλαδή εκλογές για τα βακούφια.
 • Αναγνώριση των Μουφτήδων που έχουν εκλεγεί από την μειονότητα και την απόσυρση του νόμου των 240 ιμάμηδων.
 • Πρόσληψη των μορφωμένων νέων της μειονότητας στο δημόσιο.
 • Κατάργηση του «αντιδημοκρατικού» πλαφόν του 3% που εφαρμόζεται και στους ανεξάρτητους υποψηφίους.
 • Να βρεθεί το αυτοκίνητο στο οποίο είχε χάσει τη ζωή του ο ιδρυτής του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο έχει «κλαπεί μετά από επίθεση στα γραφεία του κόμματος μας» και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 • Να μην εμποδίζεται σε δασκάλους και μαθητές να ομιλούν την τουρκική στα σχολεία.
 • Αποκατάσταση της μεγάλης διαφοράς στην οικονομική κατάσταση και στην ποιότητα ζωής μεταξύ της μειονότητας και της πλειονότητας.
 • Τέλος, καταδικάζουν την προδοτική πράξη απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας που έχει εκλεγεί με την ελεύθερη βούληση του λαού.

Ωστόσο πρόκειται για αιτήματα που μετά το χθεσινό φιάσκο μάλλον έχουν έναν καθαρά τυπικό χαρακτήρα, αφού φάνηκε ξεκάθαρα πως αντιπροσωπεύουν ελάχιστους μουσουλμάνους της Θράκης.

Τέλος για όσους ενδεχομένως θεωρούν αρκετούς τους ούτε χίλιους μουσουλμάνους που βρέθηκαν στη συγκέντρωση αυτή του DEB, τους θυμίζουμε πως στη Θράκη ζουν πάνω-κάτω 120 χιλιάδες μουσουλμάνοι κι ως εκ τούτου τα περίπου 800 άτομα που πήγαν στη συγκέντρωση είναι μάλλον αστείος αριθμός.  

Πηγή : Xanthinet.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.