«Μοναχικοί Λύκοι» σπέρνουν τον τρόμο στην Κοπεγχάγη (Ανανέωση)

Η «Σύγκρουση Πολιτισμών» μεταξύ Δύσης και Ισλάμ επεκτείνεται μετά το Παρίσι και στην Κοπεγχάγη με τα διαδοχικά χτυπήματα σε εκδηλωση και σε συναγωγή.  Οι δύο επιθέσεις φέρεται να εγιναν απο τον ίδιο «Μοναχικό Λυκο», ο οποίος προκαλεσε το θανατο δυο ατόμω. Ο δράστης ο οποίος σκοτώθηκε απο ανταλλαγή πυρων με αστυνομικούς  φερεται να είναι ο υπευθυνος και για τα δυο χτυπήματα.

Η πρώτη επιθεση εγινε απο δύο ένοπλων ανδρών σε εκδήλωση με θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης». Η πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning- Schmid τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» και αν επιβεβαιωθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις περί ισλαμικού χτυπήματος τότε η Ευρώπη ενδεχομένως να βιώσει μια επαναφορά της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις σε Μαδρίτη και Λονδίνο.

Συγκεκριμένα δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο κτήριο που γίνονταν η εκδήλωση όπου συμμετείχε ο αμφιλεγόμενος σουηδός σκιτσογράφος Lars Vilks καθώς και ο πρέσβης της Δανίας στη Γαλλία Francois Zimeray. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ένα άνδρας 40 ετλων ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί και να τραυματιστούν τρεις ανδρες των αρχών επιβολής νόμου.

Το γεγονός ότι ο σουηδός σκιτσογράφος -γνωστός από τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ το 2007 – έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο – επανάφερε μνήμες και συγκρίσεις με την σφαγή στο γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo καθώς στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο δολοφονημένος από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές σκιτσογράφος του Stéphane Charbonnier

Μετά την επίθεση οι δύο ένοπλοι άνδρες οι οποίοι ήταν ντυμένοι με σκούρα ρούχα έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και διέφυγαν. Το όχημα αργότερα εντοπίστηκε σε μια τοποθεσία ανάμεσα σε δύο σταθμούς του τρένου.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning- Schmid δήλωσε ότι «η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια».

Η δεύτερη επιθεση έγινε αργότερα σε εβραική συναγωγή όπου ο ίδιος φερόμενος  δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έναν άντρα έξω από εβραϊκή συναγωγή.  Tο χτύπημα καταδίκασαν ηγέτες  κρατών από  ολόκληρη την Ευρώπη και εξέφρασαν  την υποστήριξή τους προς  την κυβέρνηση της  Δανίας.  Η σουηδική υπηρεσία  πληροφοριών  αναφέρε ότι συνεργάζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών με την αντίστοιχη της  Δανίας.

Το εβραϊκό The  Simon Wiesenthal Center, όπως και αλλες εβραϊκές εκδηλώσεις, με  δήλωση του καταδίκασε τις επιθέσεις και καλεί για παγκόσμια δράση κατά της ισλαμικής τρομοκρατία. Οι ραβίνου του Marvin Hier και Abraham Cooper δηλωσαν ότι « οι επιθέσεις της Κοπεγχάγης είναι επακόλουθο αυτών στη Charlie Hebdo και στο Hypercasher του Παρισιού που έγιναν από ισλαμιστές τρομοκράτες. Είναι καιρός για τους ηγέτες του κόσμου να αναγνωρίσουν ότι η μάστιγα αυτή έχει ένα όνομα: ισλαμική τρομοκρατία».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν και αυτές την ελεεινή επίθεση στην Κοπεγχάγη και η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Bernadette Meehan δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.

Η ενέργεια των ένοπλων παραπέμπει σε «Μοναχικούς Λύκους» σε φανατισμένα ατόμων που δρουν μεμονωμένα με πρόθεση να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή αποσκοπώντας το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα κατά του αντίπαλων προκαλώντας σόκ και εκφοβισμό. Οι ισλαμιστές «Μοναχικοί Λύκοι» δεν αποτελούν μέλη οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων εμπνέονται από την εξτρεμιστική ισλαμική ιδεολογία τους και προβαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις συνήθως κατά το δοκούν. Επίσης, επιλέγουν σχετικά εύκολους στόχους οι οποίοι δεν προϋποθέτουν κάποια μεθοδική προετοιμασία όπως απαιτείται στην περίπτωση μιας οργανωμένης τρομοκρατικής επίθεσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.