Μόνιμη παρουσία στην Βόρεια Συρία με 8.000 άνδρες και τρείς βάσεις σχεδιάζει η Τουρκία

Την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη φέρεται να έχει επιλέξει η Τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με την ιστοσελίδα Yeni Safak.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα στην Συρία επιχειρούν 3.000 Τούρκοι στρατιώτες και σημαντικός αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων με την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ο Τουρκικός Στρατός πρόκειται να αναπτύξει στην Συρία συνολικά 8.000 στρατιώτες και να δημιουργήσει τρείς μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη της Συριακής Δημοκρατίας.

Από τις αρχές Νοεμβρίου οι Τούρκοι προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Al Bab μέσα στην οποία βρίσκονται 350-500 αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προβάλλοντας σκληρή αντίσταση που έχει κοστίσει στον Τουρκικό Στρατό σημαντικές απώλειες.

Από την ημέρα που οι Τούρκοι εισήλθαν στην βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου 2016 έχουν χάσει 46 στρατιώτες, ενώ 3 ακόμη κρατούνται αιχμάλωτοι με τον αριθμό των απωλειών όπως φαίνεται να αυξάνεται.

Η δημιουργία των τριών στρατιωτικών βάσεων στην Συρία επιβεβαιώνει την εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία για να μείνει και όχι για να παρέμβει στρατιωτικά προς όφελος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αφού απώτερος στόχος είναι η διάσπαση του ενιαίου χώρου που οι Κούρδοι επιδιώκουν να ελέγχουν στην Βόρειο Συρία, ώστε να μην δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κουρδικό κράτος, το οποίο στο μέλλον θα επεδίωκε πρόσβαση στη θάλασσα.

Αντίστοιχες έξι βάσεις έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι στο Βόρειο Ιράκ οι πέντε εκ των οποίων γεωγραφικά  εντοπίζονται πλησίον των  συνόρων με την Τουρκία και η έκτη βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Μοσούλη. Στόχος και αυτών των στρατιωτικών βάσεων είναι ο έλεγχος του PKK το οποίο κατέχει μια σημαντικής έκτασης λωρίδα γής κατά μήκος των ιρακινών συνόρων με την Τουρκία και το Ιράν.

Πάντως ο φόρος αίματος που η Τουρκία έχει πληρώσει για την πολιτική της κατά των Κούρδων είναι ιδιαίτερα βαρύς αφού από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα 6 Ιανουαρίου του 2017 μέσα σε 18 μήνες έχουν σκοτωθεί στην Συρία και στο Τουρκικό Κουρδιστάν 1.100 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί

Γιώργος Τσιμπούκης