Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ:  Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε την Παρασκευή ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya.

«Ναι, επιβεβαιώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο», είπε σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Ο Nebenzya επεσήμανε ότι «τη δεκαετία του 1990, η Ρωσία κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να αποσύρει πυρηνικά όπλα από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στο έδαφός της. Καλέσαμε επανειλημμένα τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο – να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να επιστρέψουν όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην πολιτεία», τόνισε. «Καλούσαμε επίσης να εξαλείψουμε τη σχετική υποδομή στην Ευρώπη και να σταματήσουμε την πρακτική των μακροχρόνιων παραβιάσεων της NPT (Συνθήκη Μη Διάδοσης – TASS) από τις ΗΠΑ και άλλους παίκτες του ΝΑΤΟ πραγματοποιώντας τις λεγόμενες κοινές πυρηνικές αποστολές. Επανειλημμένα δήλωσε δημόσια ότι μια τέτοια πρακτική δεν είναι ασύμβατη ούτε στο γράμμα ούτε στο πνεύμα με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να προσαρμόσουν την πολιτική τους σύμφωνα με τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις», εξήγησε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, αυτό το μέτρο δεν έρχεται σε αντίθεση με τη NPT, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης. «Με τη σειρά μας, οικοδομούμε αλληλεπίδραση με τη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Nebenzya. «Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ευθέως ότι δεν παραδίδουμε πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για την παράδοση του τακτικού πυραυλικού συστήματος Iskander-M στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, τον εκ νέου εξοπλισμό του αεροσκάφους της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και την εκπαιδευτική πτήση πληρώματα, καθώς και την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων σε Λευκορωσικό έδαφος που θα ελέγχεται από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στις 25 Μαρτίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, ακριβώς με τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν τα δικά τους πυρηνικά όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους. Η Μόσχα έχει ήδη παραδώσει στο Μινσκ το πυρηνικά ικανό σύστημα Iskander. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom