Μοντέλο συνομοσπονδίας στην Κύπρο φέρνει συνδιοίκηση σε Θράκη και Αιγαίο

Σενάριο επίλυσης του Κυπριακού μέσω χαλαρής συνομοσπονδίας φέρνει στην επιφάνεια ο τουρκικός κρατικός Τύπος, την στιγμή που αναθερμαίνονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί στην αγγλική έκδοσή του ανάλυση ακαδημαϊκού ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται καινούργιος οδικός χάρτης, όπου θα προταχθεί η λύση της συνομοσπονδίας.

Κατά κανόνα οι συνομοσπονδίες είναι πιο χαλαρές μορφές συνεργασίας, συχνά πρόσκαιρης, όπου τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η μοναδική χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως κυρίαρχη οντότητα είναι η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν έχει κάνει λόγο για λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο συνταξιούχος καθηγητής Μεχμέτ Οζάι δήλωσε πως στην λύση της συνομοσπονδίας αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω επιμέρους εταιρικών συμφωνιών.

Μοντέλο για Θράκη, Αιγαίο και συνδιοίκηση

“Οι συνομοσπονδίες είναι πιο χαλαρές μορφές συνεργασίας, συχνά πρόσκαιρης, όπου τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους”, και ούτε λίγο πολύ, αυτή η κατάσταση στην Θράκη επικρατεί σε μικρό βαθμό, ικανό για το επόμενο βήμα.

Οι Παράλληλες Δομές της Τουρκίας στην Θράκη λειτουργούν κανονικά, μέσα στο κυρίαρχο Ελληνικό κράτος αυτό να αντιδρά η να μπορεί να αντιδράσει. Η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας, μητρικής μάλιστα, σε Πομάκους , Ρομά και άλλους μουσουλμάνους, είναι η πρώτη παραχώρηση της Ελληνικής πολιτείας, στην Τουρκία ώστε να δημιουργήσει τουρκική συνείδηση σε όλους τους μουσουλμάνους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αποδείξει πλέον, ότι ο Ελληνικός λαός δεν έχει την δυνατότητα, διάθεση και ίσως ικανότητα να βάλει το έθνος πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Πάνω στο όνομα της Μακεδονίας, χτίζονται πολιτικές καριέρες, ειδικά από την δεξιά και ακροδεξιά, ο κόσμος για λίγα λεπτά δημοσιότητας κάνει παρέλαση (σύλλογοι, μακενομάχοι κλπ) μπροστά σε αυτούς που φωνάζει προδότες, μια ομάδα της Θεσσαλονίκης ακυρώνει αντιδράσεις για να μην αμαυρωθεί το πρωτάθλημα που κατακτά, και η Ελληνική κυβέρνηση τους δίνει μια νίκη, και τους αφήνει όλους να τραγουδάνε “Μακεδονία Ξακουστή”, πριν πιάσουν το τραπέζι για τον μπακαλιάρο.

Η Θράκη και το Αιγαίο είναι καταδικασμένα να πάνε σε συνδιοίκηση με την Τουρκία, και η επόμενη βουλή θα το επικυρώσει μετά την λύση του Κυπριακού

ViaDiplomacy Newsroom