Μόσχα: Δεν έχουμε καταλάβει αν έχουμε προσκληθεί στη G7

Το Κρεμλίνο χρειάζεται περισσότερη επίσημη πληροφόρηση για να απαντήσει στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο της G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι θιασώτης του διαλόγου προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή, για να απαντήσει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση, την οποία προς το παρόν δυστυχώς δεν έχουμε» δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, δεν γνωρίζουμε αν συνιστά επίσημη πρωτοβουλία».

«Έγινε λόγος για πρόσκληση της Ρωσίας και σειράς άλλων χωρών στην ‘επτάδα’, (αλλά) στην περίπτωση αυτή υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα, όπως, με ποια ιδιότητα, με ποια ημερήσια διάταξη, ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν και τα λοιπά και παρόμοια» δήλωσε ο Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «αρκετά βολικοί και αποτελεσματικοί για όλους τους συμμετέχοντες μηχανισμοί διεθνούς διαλόγου που ήδη λειτουργούν». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την σύνοδο της G20 «η οποία επιτρέπει στις χώρες, που οι οικονομίες τους κατέχουν ηγετική θέση στον κόσμο να συζητούν τα πλέον επίκαιρα ζητήματα».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε την σύνοδο κορυφής της G7 από τα τέλη Ιουνίου τον Σεπτέμβριο και προτίθεται να προσκαλέσει την Ρωσία, την Νότιο Κορέα, την Αυστραλία και την Ινδία. Στις 20 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί ότι ο Τραμπ εξαιτίας της πανδημίας αποφάσισε να αναβάλει την διεξαγωγή της G7 στο Καμπ Ντέιβιντ και να πραγματοποιηθεί με την μορφή τηλεδιάσκεψης.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Τραμπ, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί σκόπιμη την επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα της G8.

Πηγή: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom