Μόσχα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ – Θα μείνει ανεξίτηλη στη φήμη της Συμμαχίας

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από την έναρξη των αιματηρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «κηλίδα στη φήμη της Συμμαχίας, η οποία δεν θα φύγει ποτέ».

«Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους, ενός κράτους που συμμετείχε ενεργά στη μάχη εναντίον του Χίτλερ, ενός εκ των ιδρυτών των Ηνωμένων Εθνών και θεμελιωτών του μεταπολεμικού διεθνούς συστήματος ασφαλείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Και συνεχίζεται: «Αυτή η επίθεση αποτέλεσε μία “χονδροειδή” παραβίαση των βασικών αρχών της διεθνούς νομοθεσίας και την απαρχή της αντικατάστασης των διεθνών κανόνων από μία “εντολή”, η οποία βασίστηκε σε τυχαίους κανόνες ή καλύτερα, στον κανόνα της δύναμης».

Από τους «βάρβαρους» αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι — κατά τη Μόσχα — χαρακτηρίστηκαν με κυνικότητα και χωρίς αιδώ ως «ανθρωπιστική επέμβαση για το καλό», σκοτώθηκαν περίπου 2.000 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και 89 παιδιά.

Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει το ρωσικό υπουργείο, θύματα ήταν και αρκετοί Αλβανοί του Κοσόβου, οι οποίοι «κανονικά θα έπρεπε δήθεν να σωθούν από το ΝΑΤΟ».

«Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ προκάλεσε μία πραγματική ανθρώπινη τραγωδία, αναγκάζοντας πάνω από 200.000 μη Αλβανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». «Δεκάδες χιλιάδες περιουσίες υφαρπάχθηκαν από την Πρίστινα και τους Αλβανούς του Κοσόβου. Καμία πρόοδος δεν έγινε για την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων».

Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο εξής: «Με την προστασία της αεροπορικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ, οι Αλβανοί του Κοσόβου διέπραξαν τρομερά εγκλήματα, όπως απαγωγές Σέρβων για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Το Ειδικό Γραφείο της Ε.Ε., το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2017, είναι υπεύθυνο να φέρει αυτούς τους ανθρώπους στη δικαιοσύνη».

Και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, καμία κατηγορία δεν έχει απευθυνθεί μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε ότι όλοι οι μαχητές του επονομαζόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLO) που διέπραξαν εγκλήματα, θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα των θέσεων που διατηρούν σήμερα στην Πρίστινα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα επαναλαμβάνει: «Η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία υπονόμευσε τους μηχανισμούς που διασφάλιζαν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη για δεκαετίες. Στο μεταξύ το πρόβλημα του Κοσόβου δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Αντίθετα, παραμένει πηγή αστάθειας και κρίσης στα Βαλκάνια».

«Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη κατάληξη, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προλείανε το έδαφος για την ανάληψη της εξουσίας στην Πρίστινα από πρώην μαχητές του KLO, οι οποίοι στη συνέχεια έφυγαν από τον έλεγχο των υποστηρικτών τους»

Και καταλήγει: «Το βαρύ φορτίο της ευθύνης αυτών των πράξεων και των συνέπειων “πέφτει” ολοκληρωτικά στους ηγέτες της Συμμαχίας και στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό θα παραμένει για πάντα ανεξίτηλο στη φήμη του ΝΑΤΟ και δεν θα εξαλειφθεί παρά την ταχεία ένταξη των χωρών της περιοχής στη Συμμαχία, γεγονός το οποίο ενισχύει τις διαχωριστικές γραμμές στα Βαλκάνια και τις δημόσιες διενέξεις».

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom