Μόσχα και Άγκυρα τα βρίσκουν σε Λιβύη και S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ειρήνευση στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση αυτή.

Οι δύο υπουργοί, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να οριστεί γρήγορα ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη.

Συμφώνησαν για παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των πυραύλων S-400

Σε καταρχήν συμφωνία για παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400 έφθασαν Τουρκία και Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ. Ο Ντεμίρ πρόσθεσε ότι η δεύτερη συστοιχία –όπως και η πρώτη- «θα χρησιμοποιηθεί για να επιτελέσει τον σκοπό της: την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας των αμυντικών συστημάτων S-400 καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και δεν ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι τα συστήματα θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν παρά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων. Πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους S-400 παρά την καθυστέρηση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.

Τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και από την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας, αντί να αποθηκευτούν ή να μεταπωληθούν όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υφυπουργό.

Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο γιατί φέρνει ξανά τις δύο χώρες κοντά, ειδικά και μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά και γιατί δεν μπορεί παρά να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στις εξελίξεις. Αν και η σχέση Τραμπ με Ερντογάν είναι εξαιρετική δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι έτσι πλήττεται η αμυντική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

ViaDiplomacy Newsroom