Μόσχα: Συνάντηση Αμερικανού Πρέσβη με τον Αμερικανό που συνελήφθη για κατασκοπεία

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Γουίλαν, τον Αμερικανό πολίτη που συνελήφθη στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία, δήλωσε  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο 48χρονος Πολ Γουίλαν, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB. Είναι πρώην πεζοναύτης και, σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε πάει στη Μόσχα για να παραστεί σε έναν γάμο. Η οικογένειά του διαβεβαιώνει ότι είναι αθώος.

«Ο πρέσβης Χάντσμαν εξέφρασε τη στήριξή του στον κύριο Γουίλαν και προσέφερε τη βοήθεια της πρεσβείας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, με δηλώσεις του από την Μπραζίλια όπου βρέθηκε για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας, ζήτησε εξηγήσεις από την Μόσχα για τους λόγους σύλληψης του Γουίλαν, διαμηνύοντας ότι αν η Ουάσινγκτον κρίνει ότι η κράτησή του είναι καταχρηστική θα απαιτήσει την άμεση επιστροφή του.

«Καταστήσαμε σαφές στους Ρώσους την προσμονή μας να μάθουμε περισσότερα για τις κατηγορίες, να καταλάβουμε για το τι κατηγορείται και αν η κράτηση είναι καταχρηστική, θα απαιτήσουμε την άμεση επιστροφή του», τόνισε ο Πομπέο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, η Μόσχα έδωσε προξενική πρόσβαση στον Γουίλαν.

Η FSB ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Γουίλαν στις 28 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια «κατασκοπικής δράσης στην Μόσχα» και άνοιξε ποινική έρευνα για πιθανή κατασκοπεία.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει καμία διευκρίνιση για την κατηγορία που βαρύνει τον Αμερικανό. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, οι ποινές για κατασκοπεία κυμαίνονται από κάθειρξη 10 έως 20 ετών.

ViaDiplomacy Newsroom