Μουσουλμάνοι μαθητές από την Ξάνθη στην Τουρκία με φόντο την σημαία Δ.Θράκης

Το παράρτημα Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων δυτικής Θράκης (BTTDD) φιλοξένησε στην Προύσα 70 μαθητές λυκείου που φοιτούνε σε λύκεια

Οι μαθητές που βγήκαν σε αυτό το ταξίδι με σκοπό να γνωρίσουν τα πανεπιστήμια της Τουρκίας, όπου τους υποδέχτηκαν οι διοικούντες του συλλόγου και ακολούθως όπως ήταν σχεδιασμένο κατέλυσαν στην εστία Kredi Yurtlar.

Οι μαθητές είχαν επικεφαλής τους τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της ΤΕΞ Τζεμαλί Ταχίρ και την Χουλιά Καραχότζα-μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΤΕΞ. Την επόμενη μέρα το πρωί, οι μαθητές παρελήφθησαν από τους υπευθύνους του συλλόγου και μεταφέρθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Μετά από πρωινό στο Τοπχανέ, έκαναν γύρο στην πόλη με ειδικό (ανοιχτό από πάνω) λεωφορείο που παραχώρησε για την περίσταση ο δήμος του Οσμάνγκαζί.  Η γύρα άρχισε από την πύλη Σαλτανάτ της Προύσας και με διαλείμματα συνεχίστηκε στα ιστορικά τουριστικά σημεία της πόλης. Οι νέοι συνοδεία ξεναγού επισκέφτηκαν το Ουλού Τζαμί που είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Η επιτροπή μετά πέρασε κάποιο διάστημα στην ιστορική περιοχή Χανλάρ και σε εμπορικά κέντρα και μετά πήγαν στα γραφεία  Προύσας του BTTDD. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος Αλή Εμίν Λατίφ μαζί με μια ομάδα στελεχών του συλλόγου, τους ενημέρωσε σχετικά με τις υπηρεσίες του συλλόγου και ακολούθως τους συμβούλεψε. Ο Εμιν Λατίφ τους είπε: ¨ Καταρχήν σας εύχομαι επιτυχία για τις εξετάσεις που θα δώσετε για το πανεπιστήμιο στους επόμενος μήνες. Οπωσδήποτε ολοκληρώστε τις εργασίες σας, η δυτική Θράκη σας χρειάζεται. Η μητέρα Τουρκία πάντοτε στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει τους Τούρκους της δυτικής Θράκης. Εάν προτιμήσετε τα εδώ πανεπιστήμια πάντοτε ως σύλλογος θα βρισκόμαστε δίπλα σας. Στηρίξτε την γλώσσα σας, την ταυτότητα σας και την θρησκεία σας¨.

Ο Εμιν Λατίφ υπενθύμισε πως η Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) που διασφάλισε τον ερχομό στην Προύσα της επιτροπής, είναι ένα από τα σύμβολα της τουρκικής μειονότητας και είπε : ¨Η Ελλάδα παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ακόμη δεν επιτρέπει την ανάρτηση της πινακίδας της.  Για μια ακόμη φορά επιθυμώ να κραυγάσω πως αυτή η αδικία πρέπει το συντομότερο να τερματισθεί.¨

Η επίσκεψη έληξε με ανταλλαγή δώρων.

Οι Ξανθιώτες νέοι στα πλαίσια της φιλοξενίας από το παράρτημα Προύσας του BTTDD , το απόγευμα της Τρίτης  3 Απριλίου, μετείχαν σε δείπνο που τους παρέθεσε ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ.  Στο γεύμα στις εγκαταστάσεις του ιστορικού σταθμού τραίνου Μερινός, παράλληλα με τους διοικούντες του παραρτήματος Προύσας και τον Μουσταφά Ντουντάρ, μετείχαν επίσης ο επίσης Δυτικοθρακιώτης αντιδήμαρχος του Οσμάνγκαζί Τζεμ Κουρσάντ Χασάνογλου και Διευθυντής του Δήμου ο Ορχάν Μολλά Σαλίχ. Εκεί ο Μουσταφά Ντουντάρ στην ομιλία που έκανε, τους έδωσε σημαντικές συμβουλές. O Mουσταφά Ντουντάρ ανέφερε πως γεννήθηκε στο χωριό Δροσιά της Κομοτηνής και εστίασε στην σημασία που δίνει η Τουρκία στην εκπαίδευση των Δυτικοθρακιωτών νέων.  Οι αξιωματούχοι της ΤΕΞ χάρισαν έναν πίνακα στον Ντουντάρ για την συμβολή του και ο Ντουντάρ χάρισε στους νέους διάφορα δώρα.

Οι νέοι που το βράδυ της Τρίτης έμειναν σε ξενοδοχείο όπου τους τοποθέτησαν τα στελέχη του συλλόγου, στην τελευταία μέρα του ταξιδιού τους, επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο Προύσας. Εκεί τους υποδέθηκε ο πρύτανης Αρίφ Καραντεμίρ, ο οποίος στην αίθουσα συγκεντρώσεων, τους ενημέρωσε για το πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης είπε πως ¨Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι η ψυχή μας, το αίμα μας, για εσάς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας¨. Όταν οι Δυτικοθραιώτες μαθητές τον ρώτησαν αν με το απολυτήριο τους μπορούν να γίνουν δεκτοί στο BTÜ, αυτός απάντησε θετικά και είπε πως θα πράξει τις απαραίτητες εργασίες. Ο αρμόδιοι της ΤΕΞ χάρισαν στο Καραντεμίρ έναν πίνακα με το ρολόι-κάστρο της Ξάνθης.

Οι νέοι και αρμόδιοι της ΤΕΞ ανέφεραν πως πέρασαν δύο πολύ ωραίες μέρες στην Προύσα και ευχαρίστησαν το παράρτημα Προύσας του BTTDD που είχε ετοιμάσει το πρόγραμμα της επίσκεψης τους.

(πηγή: tourkikanea.gr)

ViaDiplomacy Newsroom