Μουσουλμάνοι Βόρειας Μακεδονίας για Αγία Σοφία: Η Τουρκία είναι πηγή ελπίδας για τους μουσουλμάνους

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να λαμβάνει συγχαρητήρια από μουσουλμανικές οργανώσεις για την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Με επιστολές και τηλεφωνικές κλήσεις προς τον Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), οι ηγέτες μουσουλμανικών οργανώσεων ευχαριστούν τον Ερντογάν και χαιρετούν την επανέναρξη της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, ανέφερε δήλωση του το Diyanet.

Σε τηλεφωνική κλήση, ο πρόεδρος του Θρησκευτικού Συμβουλίου του Καυκάσου, συγχαίρει τον Ερμπά για την κίνηση της Τουρκίας, ενώ μια επιστολή από τον Ράιτμπ Τζίνιντ, επικεφαλής της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ισλαμικών Συμβουλίων, εξέφρασε την υποστήριξή του για την απόφαση.

Πιο εμφατική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή πρόεδρου της Ισλαμικής Θρησκευτικής Ένωσης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν είναι «ένα ανερχόμενο αστέρι και απαραίτητη πηγή ελπίδας για τους μουσουλμάνους και τους καταπιεσμένους», ανέφερε σε δήλωση του ο Σακίρ Φιτάου

Σε επιστολή εξ ονόματος του Συμβουλίου των Θρησκευτικών Κοινοτήτων Μουσουλμάνων της Λιθουανίας, ο Λιθουανός Μουφτής είπε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το ευλογημένο τζαμί, που είναι σύμβολο μονοθεϊσμού, θα αγκαλιάσει όλη την ανθρωπότητα ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή”

Η κίνηση του Ερντογάν να ανοίξει τον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για λατρεία αποτελεί επίσης ένδειξη για την απελευθέρωση του Τζαμιού Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ από την αιχμαλωσία, δήλωσε επιστολή της Ένωσης Παλαιστίνιων μελετητών στο εξωτερικό.

Στην επιστολή της, η Ένωση Μαροκινών μελετητών συγχαίρει όλα τα δικαστήρια στην Τουρκία, τον λαό, τον ισλαμικό κόσμο και τον Πρόεδρο Ερντογάν που αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την Αγία Σοφία για λατρεία.

ViaDiplomacy Newsroom