Μπάιντεν σε Λαπίντ: Οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι δυο ηγέτες «συζήτησαν επί μακρόν για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», για τη «δέσμευσή τους να σταματήσουν την πρόοδο του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» και για την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Λαπίντ.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των πληγμάτων που διέταξε ο πρόεδρος Μπάιντεν στη Συρία», προστίθεται στην ισραηλινή ανακοίνωση, που σημειώνει ότι ο Λαπίντ και ο Μπάιντεν συμφωνούν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Γιαΐρ Λαπίντ ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, εν μέσω συζητήσεων για μια πιθανή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη ζητεί ισχυρότερες εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» στην τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία Μπάιντεν και Λαπίντ συζήτησαν επίσης για τις «απειλές που θέτει το Ιράν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επισήμανε επίσης τη σημασία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ διεξάγει μια επίθεση της «τελευταίας στιγμής» προσπαθώντας να πείσει τους Δυτικούς να μην ανανεώσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ αποχώρησαν τρία χρόνια αργότερα.

Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει «να σταματήσουν να διαπραγματεύονται» γιατί μια συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν να κερδίσει «δισεκατομμύρια δολάρια» και «θα αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της Μοσάντ, των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού, αναμένεται να μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Ισραήλ φοβάται ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να αυξήσει την υποστήριξή της στους περιφερειακούς της συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η παλαιστινιακή Χαμάς και ένοπλα φιλοϊρανικά στοιχεία στη Συρία ή στην Υεμένη.

ΚλείσιμοΟ αμερικανός στρατός ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι σκότωσε τέσσερις φιλοϊρανούς μαχητές σε 24 ώρες στην ανατολική Συρία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που είχε στόχο να αποτρέψει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες να συνεχίζουν να επιτίθενται σε βάσεις του στην περιοχή.

ViaDiplomacy Newsroom