Μπάιντεν σε Πούτιν – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως οι εισβολές στον κυβερνοχώρο και οι εκλογικές παρεμβάσεις.

Επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση ρωσικών ενεργειών όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η απόπειρα ανάμειξης στις εκλογές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται «ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζήτησαν ορισμένα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας να συνεχίσουν έναν διάλογο στρατηγικής σταθερότητας για μια σειρά ελέγχου όπλων και αναδυόμενων θεμάτων ασφάλειας, με βάση την επέκταση της Νέας Συνθήκης START.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν σταθερά για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως οι εισβολές στον κυβερνοχώρο και οι εκλογικές παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες μας για την ξαφνική ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα της Ουκρανίας, και κάλεσε τη Ρωσία να μειώσει τις εντάσεις.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τον στόχο του να οικοδομήσει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και πρότεινε μια σύνοδο κορυφής σε μια τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες για να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.»

ViaDiplomacy Newsroom