Μπλίνκεν για την ένταση στον Καύκασο: Η Ρωσία προσπαθεί με κάποιο τρόπο να απόσπασει την προσοχή από την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη πως ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να επέμβει στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

«Το αν η Ρωσία προσπαθεί με κάποιο τρόπο την απόσπαση της προσοχής από την Ουκρανία, είναι κάτι που μας απασχολεί πάντα», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Ιντιάνα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην περιοχή για να βοηθήστε «να ηρεμήσουν τα νερά».

Αζερμπαϊτζάν: Στόχοι εκπληρώθηκαν στα σύνορα με την Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπλήρωσε όλους τους στόχους του στα σύνορα με την Αρμενία στις πιο βίαιες συγκρούσεις μετά τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες το 2020, μια κλιμάκωση που προκάλεσε 49 θανάτους στις τάξεις του αρμενικού στρατού.

Το απόγευμα “η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη”, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα με ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, η οποία όμως δεν έχει προσώρας επιβεβαιωθεί, ούτε από το Μπακού ούτε από το Γερεβάν.

“Οι προκλήσεις που διαπράχθηκαν από τις αρμενικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών αποκρούστηκαν, όλοι οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γραφείο του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ το οποίο δεν ανέφερε αν οι μάχες συνεχίζονται.

“Παρά τη  σημαντική μείωση της έντασης των βομβαρδισμών, ο εχθρός εξακολουθεί τις προσπάθειες προώθησης”, ανέφερε λίγο νωρίτερα το αρμενικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Η έξαρση της βίας σημειώνεται ενώ η Μόσχα, που ανέπτυξε μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης μετά τον πόλεμο του 2020, είναι απασχολημένη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία.

“Αυτή την ώρα, έχουμε 49 (στρατιώτες) νεκρούς (…) και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο οριστικός αριθμός” δήλωσε νωρίς σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη Βουλή στο Γερεβάν.

ViaDiplomacy Newsroom