Μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου: Είχαμε προειδοποιήσει για «κάτι μεγάλο», αλλά οι Ισραηλινοί είχαν αλλού το μυαλό τους

«Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ για κάτι μεγάλο» αλλά αυτοί είχαν αλλού το μυαλό τους, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Αγύπτου στο Associated Press, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο στο «φορτίο» των ευθυνών που βαραίνουν τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του Ισραήλ για τον πλήρη αιφνιδιασμό που υπέστησαν από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι Ισραηλινοί προτίμησαν να επικεντρωθούν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν τη σοβαρότητα της απειλής από τη Γάζα. «Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, και πολύ σύντομα μάλιστα, και ότι η έκρηξη θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου διατηρεί στενή επικοινωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια προσπάθεια να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων και να διασφαλίσει την προστασία των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από Παλαιστίνιους ενόπλους, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και από τη Χαμάς να φροντίσει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τους ομήρους αλλά και ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα.

Ωστόσο οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτίμησαν ότι τα επαναλαμβανόμενα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη μεσολάβηση.

ViaDiplomacy Newsroom