Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τους τρείς από τους οκτώ συνολικά Τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο απεφάσισε την μη έκδοση τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι.

Και οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους στρατιωτικούς.

«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης», δήλωσε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και συνήγορος τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

ViaDiplomacy Newsroom