Ναυπηγεία Ελευσίνας : Η Κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών από την Γ.Γ Εσόδων οδηγεί την ναυπήγηση των δύο Super Vita σε αδιέξοδο

Σοβαρό προβληματισμό προκάλεσε στους 600 εργαζομένους των ναυπηγείων Ελευσίνας η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου να κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ναυπηγείων, την στιγμή που στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ολοκληρώνεται η ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων τύπου Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων των ναυπηγείων, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ψηφιστεί στην Βουλή νέα τροπολογία σχετικά με την ολοκλήρωση της ναυπήγησης και την παράδοση των δύο πυραυλακάτων  ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ P72 και ΒΛΑΧΑΚΟΣ P73  στο Πολεμικό Ναυτικό.

Για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο σκαφών τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των εργασιών, αποφασίστηκε να διατεθούν επιπλέον  40 εκατ. ευρώ.

Από  αυτά τα 22 εκατ. ευρώ αφορούν την μισθοδοσία των εργαζομένων και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ υλικά και υπηρεσίες, ενώ το συντονισμό των εργασιών θα τον αναλάβει Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου ανευ χρέωσης.

Με βάση τη συμφωνία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανέλαβαν να καλύψουν το 30% του καθαρού μισθού και των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών με το Πολεμικό Ναυτικό να αναλαμβάνει την κάλυψη του υπολοίπου 70%.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία η ναυπήγηση των δύο πλοίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2018.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι και σήμερα όταν αποκαλύφθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ναυπηγείων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μισθοδοσία των εργαζομένων και χρηματοδοτείται η ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη όπως είναι λογικό δημιουργούνται προβλήματα τουλάχιστον σε ότι αφορά το ναυπηγείο για την ομαλή εξέλιξη της ναυπήγησης των δύο σκαφών η οποία πλησιάζει στο τέλος της αφού από τον επόμενο χρόνο θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι δοκιμές του πρώτου σκάφους .

Ουσιαστικά το Ελληνικό Δημόσιο με την κίνηση αυτή κατάφερε να προκαλέσει νέα προβλήματα σε ένα ζήτημα το οποίο είχε επιλύσει μόλις πέντε μήνες νωρίτερα και να θέσει σε καθεστώς αβεβαιότητας για μια ακόμη φορά τους εργαζομένους και το Πολεμικό Ναυτικό

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.