ΝΑΤΟ: Να σταματήσει η Ρωσία τις κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις άμυνες της συμμαχίας έναντι επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίες σύμφωνα με τη Βρετανία καθοδηγούνται από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «απερίσκεπτη» συμπεριφορά της.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου», πρόσθεσε καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις νέες δυνατότητες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική κυβερνοεπίθεση

Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική επιχείρηση που είχε στόχο τον Απρίλιο τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων με έδρα τη Χάγη και απέλασε τέσσερις Ρώσους πράκτορες.

Σύμφωνα με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Ανκ Μπίγλεβελντ, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εμπόδισαν μια κυβερνοεπίθεση που θα γινόταν σε βάρος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Σύμφωνα πάντα με Ολλανδικές πηγές, οι τέσσερις Ρώσοι πολίτες που απελάθηκαν είχαν προσπαθήσει να διεξάγουν την επίθεση εναντίον του ΟΑΧΟ και ήταν κάτοχοι ρωσικών διπλωματικών διαβατηρίων.

Η υπουργός Άμυνας Ανκ Μπίγλεβελντ σημείωσε στη συνέχεια ότι ο φορητός υπολογιστής ενός εκ των τεσσάρων ήταν συνδεδεμένος με τη Μαλαισία, τη Βραζιλία και την Ελβετία, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες στη Μαλαισία σχετίζονταν με την έρευνα για την πτώση του αεροσκάφους MH17 το 2014 στην Ουκρανία.

Πηγή του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δε θα μπορούσαν να υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ΟΑΧΟ από τη Ρωσία και ότι οι ολλανδικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι ένα παράδειγμα για το ότι οι πολιτικές μερικών δυτικών κρατών τείνουν προς τον σκοταδισμό.

Πάντως, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να δημοσιοποιήσει κατηγορίες εναντίον κάποιων «ρώσων πρακτόρων υπηρεσιών πληροφοριών».

Από την πλευρά της η ρωσική αποστολή στον ΟΑΧΟ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα.

Κατηγορίες και από τη Βρετανία

Η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης έγινε λίγες ώρες μετά που η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει κατηγορίες Βρετανικών και Αυστραλιανών αρχών ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU ήταν πίσω από μια νέα σειρά κυβερνοεπιθέσεων. Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου είχε χαρακτηρίσει τις καταγγελίες αυτές ως «μεγάλες φαντασίες».

Σχετικά με αυτές τις κατηγορίες, η ρωσική πρεσβεία τη Βρετανία τονίζει ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη παραπληροφόρηση». «Η ανακοίνωση είναι ανεύθυνη. Ως συνήθως δεν έχει καμία απόδειξη και είναι άλλο ένα στοιχείο της αντιρωσικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η βρετανική κυβέρνηση. Αυτές οι δηλώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών (της Βρετανίας) είναι ξεκάθαρη παραπληροφόρηση της βρετανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης» τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

Αναφορικά με τις νέες κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι το Λονδίνο πρόκειται να συζητήσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

(πηγή ΑΠΕ , Sputinknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom