ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στα Σκόπια για ενταξιακές συνομιλίες

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έλαβε η ΠΓΔΜ, με τη μορφή της επίσημης πρόσκλησης. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί πως η ένταξη δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε.

Όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ήδη από το 2008 και την Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ’ όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

ViaDiplomacy Newsroom