Νέα αμερικάνικη στρατιωτική βάση στη Ρουμανία

Μια νέα αμερικανική στρατιωτική βάση πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο Deveselu της Ρουμανίας μέσα στο 2015 στο πλαίσιο της επέκτασης της αμερικάνικης αντιβαλλιστικής ασπίδας (BMD) στην Ευρώπη. Το αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό ανάφερε, σύμφωνα με το Ria Novosti, ότι η «NSF Deveselu θα χρησιμοποιήσει το πυραυλικό σύστημα SM-3 και το ραντάρ Aegis SPY-1» και επισήμανε ότι «το σύστημα Aegis BMD διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο της αμερικάνικης κυβέρνησης του Ομπάμα για τη σταδιακή επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη που θα έχει στόχο να προστατεύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τις περιφερειακές απειλές.

Στην τελετή για την έναρξη των εργασιών στη νέα αμερικανική βάση του Devesulu παραβρέθηκε ο υποναύαρχος John Scorby, διοικητής της Ναυτικής Περιφέρειας Ευρώπης, Αφρικής και Νοτιοδυτική Ασίας.

33333

Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ενδιαφέρεται να αναπτύξει στενές στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ για δυο βασικούς λόγους: πρώτον γιατί νιώθει έναν ιστορικό φόβο για τη Ρωσία και δεύτερον για να πάρει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.