Νέα έκτακτη σύνοδος για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Νέα “έκτακτη σύνοδος” για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Οι χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) θα μετάσχουν στην έκτακτη αυτή σύνοδο σε επίπεδο υφυπουργών και πολιτικών διευθυντών, διευκρίνισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκτακτη αυτή σύνοδος της κοινής επιτροπής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015 θα διεξαχθεί ακριβώς έναν μήνα έπειτα από συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Μετά την συνάντηση αυτή, το Ιράν είχε επισημάνει ότι υπήρξε “κάποια πρόοδος” για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της εκ νέου επιβολής κυρώσεων σε βάρος του από τις ΗΠΑ, κρίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η πρόοδος αυτή ήταν “ανεπαρκής”.

Έκτοτε οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου έχουν οξυνθεί.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απειλείται μετά την απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, απέναντι στο οποίο εφαρμόζουν πλέον μια πολιτική άσκησης της “μέγιστης πίεσης” για να το αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να είναι “καλύτερη”.

Η Τεχεράνη, η οποία κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την μονομερή αποχώρησή της από την συμφωνία, αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ “υπό την πίεση” των κυρώσεων.

ViaDiplomacy Newsroom