Νέα επίθεση της Ρωσικής Πρεσβείας σε Ελληνικό μέσο και δημοσιογράφο

Η στάση της Ρωσικής Πρεσβείας απέναντι σε δημοσιογράφους και μέσα μπορεί πλέον να θεωρηθεί αδικαιολόγητη. Με εκφράσεις όπως “αδιάντροπος «στηλιτευτής»” επιτίθεται σε δημοσιογράφο της Καθημερινής ο οποίος αρθρογράφησε και εξέφρασε την άποψη του.

Ίσως η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι βρίσκεται σε μια χώρα όπου η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης δεν διώκεται όπως σε άλλες χώρες, και πως ο ρόλος της είναι να διορθώνει όπου χρειάζεται με επιχειρήματα και όχι εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε έναν διπλωματικό φορέα.

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που επιτίθεται στην Καθημερινή και σε δημοσιογράφο μέσα σε λίγες ημέρες

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Άλλη μια απόπειρα καλλιέργειας εχθρικής εικόνας της Ρωσίας στην Ελλάδα με πρωτοφανή διαστρέβλωση των γεγονότων αποτελούν η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα στην «Καθημερινή» (28/01/2020) και το απατηλό «βιβλίο» του «Τρίτη Ρώμη».

Αυτός, χωρίς να είναι επιστήμονας αλλά συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, με ψεύτικες αναφορές κατηγορεί τη Μόσχα ότι δήθεν έχει εξαπολύσει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ελλάδας.

Ο αδιάντροπος «στηλιτευτής» έφτασε σε τέτοιο σημείο που παραλληλίζει την «σκληροπυρηνική» ρωσική ορθοδοξία με το ριζοσπαστικό ισλάμ και την αντιτάσσει ανοιχτά στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση. Σαν να μην γνωρίζει ότι το δόγμα «Τρίτη Ρώμη» στη Ρωσία απασχολεί μόνο ιστορικούς και μεμονωμένους φανατικούς.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια από τις λίγες εκκλησίες, ίσως και η μοναδική, που αναγνωρίζει το πρωτείο τιμής του Κωνσταντινουπόλεως με ειδικό έγγραφο που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο το Δεκέμβριο του 2013.

Ο κ. Μασσαβέτας συνειδητά χειραγωγεί την ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τα ίδια τα θεμέλια των ρωσοελληνικών φιλικών σχέσεων και την κοινή μας ιστορία ως «σοβαρή γεωστρατηγική απειλή της Ρωσίας».

Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι διαχρονικοί δεσμοί των λαών μας είναι αρκετά γεροί ώστε να αντέξουν τις κυνικές απροκάλυπτες επιθέσεις. Κρίμα που ορισμένα ΜΜΕ παρέχουν υπάκουα το βήμα σ’ αυτόν και σε άλλους παρόμοιους αντιπάλους της ρωσοελληνικής συνεργασίας.

ViaDiplomacy Newsroom