Νέα παραγγελία για 100 C-130J Super Hercules έλαβε η εταιρεία Lockheed Martin – Σημαντικές προοπτικές για την ΕΑΒ

Επιπλέον 100 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130J Super Hercules ενδέχεται να κατασκευάσει η εταιρεία Lockheed Martin τα επόμενα πέντε χρόνια για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και ξένων πελατών.

Το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρεία τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει πιθανές παραγγελίες του συγκεκριμένου αεροσκάφους για την Αεροπορία των ΗΠΑ για ξένους πελάτες και για χώρες που αγοράζουν στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ μέσω πιστώσεων FMS.

Η νέα σύμβαση έρχεται να συμπληρώσει την αρχική η οποία υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε την παραγγελία 78 αεροσκαφών C-130J Super Hercules έναντι 5,4 δις δολαρίων καλύπτοντας παραδόσεις μέχρι και το οικονομικό έτος του 2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος ανα μονάδα κυμαίνεται μεταξύ 80-85 εκατ. δολάρια, ενώ η αξία της σύμβασης δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10,02 δις δολάρια σύμφωνα με προειδοποίηση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Στην σύμβαση του Δεκεμβρίου του 2015 περιλαμβανόταν και η δυνατότητα επιπρόσθετης παραγγελίας δέκα ακόμη αεροσκαφών, πέντε για την Αμερικανική Ακτοφυλακή και πέντε για την Αμερικανική Αεροπορία.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 η εταιρεία Lockheed Martin είχε παραδώσει 182 αεροσκάφη C-130J Super Hercules και 50 KC-130J στο Αεροπορικό Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών ενώ διαθέτει συμβάσεις για την κατασκευή ακόμη 72 αεροσκαφών του ιδίου τύπου.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού Άμυνας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει εκφράσει την επιθυμία της να αγοράσει επιπλέον 172 αεροσκάφη τύπου C-130J Super Hercules και 131 αεροσκάφη τύπου AC-130J Ghostrider, AC-130W Stinger II, MC-130J Commando II και HC-130J Combat King II.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον αφού η ΕΑΒ κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις της ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το 30% της ατράκτου των C-130J Super Hercules για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και για τους ξένους πελάτες της εταιρείας Lockheed Martin σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο τον Ιούνιο του 2015 η ΕΑΒ υπέγραψε συμφωνία με την Lockheed Martin για την κατασκευή τμήματος της ατράκτου των C-130J Super Hercules έναντι 72 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση ανάλογης σύμβασης που είχε υπογραφεί παλαιότερα και με βάση την οποία, η ΕΑΒ κατασκευάζει το 30% της ατράκτου του C-130J Super Hercules.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα διατηρήσει μέχρι και το 2019 το καθεστώς  που έχει κερδίσει με την αξία της η ΕΑΒ ως τον μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Μια νέα παραγγελία για 100 C-130J Super Hercules ανοίγει νέες προοπτικές στην ΕΑΒ ως βασικού υποκατασκευαστή του αεροσκάφους αυτού επιτρέποντας στην Ελληνική εταιρεία να διατηρήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας αυξάνοντας παράλληλα τον κύκλο των εργασιών της.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.